https://www.gerb.bg/bg

И прогнозата за времето стана политическа бухалка

Сериозен спор са разрази в пленарна зала във връзка с мястото и управлението на Националния институти по метрология и хидрология – НИМХ, които вчера обявиха протестна готовност, а по-късно и протест заради идеята институтът да премине като структура към Министерство на околната среда и водите (МОСВ). В момента той се намира към Министерство на образованието, където бе „приютен“ преди три години след множество протести заради недостатъчните средства, които БАН отделяше за него.

Мястото на института е в МОСВ, категоричен бе Андрей Чорбанов от партия „Има такъв народ“ (ИТН).

Цончо Ганев от „Възраждане“ е против тази промяна да се вкарва в последния момент. От ГЕРБ също възразиха по начина, по който текстът е вкаран в закона. Николай Нанков от ГЕРБ атакува Комисията по околна среда и води в Народното събрание, че вчера е провела три заседания, за да бъде вкарано предложението НИМХ да премине към МОСВ. Това той определи като вакханалия. Това е несериозно, обясни депутатът.

Според Красимир Вълчев прехвърлянето на НИМХ е наказание. Правите втори опит да отнемете финансовата автономия на НИМХ, изтъкна той като според него това е наказателна акция.

Екоминистърът Борислав Сандов заяви: „Не съм съучастник в никаква наказателна акция.“ Прехвърлянето на НИМХ не било наказание.

Сандов изтъкна, че трябва да се засили научната дейност в областта на климатологията. Министърът вижда синхрон в думите на служителите в НИМХ и ГЕРБ. НИМХ остава на делегиран бюджет, подчерта екоминистърът.

Андрей Чорбанов каза, че министърът на образованието нямал нищо общо с това, което прави НИМХ и отново каза, че институтът нямал място в МОН. Няма никаква политическа атака, репликира и Красимир Вълчев.

НИМХ имал право да се развива самостоятелно. В момента НИМХ обслужва седем министерства и още няколко институции, а като пример бе посочено, че института обслужва и Министерството на енергетиката и по тази логика НИМХ можел да мине към него.

От ДПС заподозряха, че с предложението се наказва политически институтът. Тома Биков припомни, че служителите от НИМХ протестират и днес няма прогноза за времето. От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят протеста с всички сили, както и всяко недоволство срещу некомпетентното управление.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

ПП-ДБ стоят пред параван за фокуси, докато зад него се овладява държавата

Днес ставаме свидетели на поредните фокуси, които ни се...

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи и модулни реактори

Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на...

И Виктория Василева се оказа заплашвана

Драмата във „Величие“ продължава

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg