https://www.gerb.bg/bg

И пред спецпратеника на Англия Радев настоя на правата на македонските българи

Снимка: архив БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор със специалния пратеник на Обединеното Кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч.

Обсъдено е преодоляването на последиците от войната в Украйна и европейската перспектива на Западните Балкани. Двамата са единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и социални и икономически последици от военните действия, за справянето с които са необходими реални действия.

Радев и Пийч обсъдиха начините за преодоляване на очертаващата се продоволствена криза предвид блокирания износ на зърно от Украйна – втората по големина държава производител и износител на зърнени храни.

Пийч изразява готовност на Обединеното кралство за реализиране на съвместни проекти в областта на енергетиката, свързани с диверсификацията на доставките за региона.

Двамата подчертават, че напредъкът на Западните Балкани в процеса на европейска интеграция има стратегическо значение за сигурността и стабилността на региона.

Радев коментира, че зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония. Затова България очаква българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите части от народи в Конституцията на страната.

Припомняме, последното посещение на комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи миналата седмица в България завърши с констатация, че се работи по взаимно приемливо решение за започване през юни на преговори с РСМ и Албания за членство в ЕС.

Същевременно се засилват спекулациите за оказван натиск от страна на западните страни България да вдигне ветото върху преговорната рамка. Самият държавен глава Румен Радев нееднократно призна за такъв натиск, а самата коалиция излъчва противоречиви сигнали след предупреждението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, потвърдено и от външния министър Генчовска с признанието за водени две външни политики от страна на изпълнителната власт.

Премиерът Кирил Петков призова публично държавния глава Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност отново по темата за Северна Македония, което на този етап се отхвърля с аргумент, че няма реално развитие в отношенията и не е изпълнено нито едно от условията, които страната ни поставя пред РСМ. Преди празничния 24 май премиерът и президентът си обещаха взаимно разговор на четири очи, за да изяснят това, но на този етап няма яснота дали и кога такава среща ще се проведе.

Предишното заседание на КСНС по темата Македония беше на 10 януари 2022 г. Тогава участниците се обединиха около тезата, че са нужни не срокове, а реални резултати от РСМ.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Иранският президент полага клетва в началото на август

Новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкиан ще положи клетва пред...

Продължаваме промяната: Оставаме конструктивна опозиция

След проведеното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната",...

Екатерина Захариева: В момента всеки калкулира електоралните щети

Предложихме силен кабинет. Това заяви пред БиТиВи Екатерина Захариева....

Няколко пожара горят в Пловдивска област

В неделния следобед пловдивските огнеборци се сблъскаха с няколко...

Позиция на News24sofia.eu

Във връзка с стрелбата в София при, която загина...

ББР ще финансира болници и военни производства

Българската банка за развитие (ББР) има огромен потенциал. Тази...

Папа Франциск: Демокрацията е в лошо здраве

Демокрацията не е в добра форма, каза в неделя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел и „Хамас“ пред примирие, но с условия

Израел и "Хамас" изглежда са на ръба на рамково...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Адвокат на бившия президент Доналд Тръмп се опитва да...

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg