https://www.gerb.bg/bg

И Австралия недоволна от китайската полиция в Кирибати

Снимка: Stock by Getty

Китай не трябва да има „никаква роля“ в полицията на тихоокеанските острови. Това заяви австралийският министър за тихоокеанския регион Пат Конрой, цитиран от „Ройтерс“.

Той посочи, че Австралия ще обучи повече местни сили за сигурност, за да бъдат запълнени пропуските.

Изявлението му дойде, след като стана ясно, че китайската полиция действа в Кирибати.

В понеделник Съединените щати предупредиха тихоокеанските държави да не приемат помощ от китайските сили за сигурност.

Миналата седмица изпълняващият длъжността полицейски комисар на Кирибати Йери Аритиера заяви, че китайски униформени служители участват в обществената полиция и в програма за база данни за престъпления.

В Кирибати няма австралийска полиция, въпреки че Канбера обеща да финансира нова полицейска радиомрежа, полицейски казарми и двама съветници по морска сигурност помагат на полицията на Кирибати за поддръжката на дарен патрулен кораб.

Кирибати – страна със 115 000 жители, се смята за стратегическа, въпреки че е малка, тъй като е сравнително близо до Хаваите (нейният най-близък остров е на 2160 км южно от Хонолулу) и контролира една от най-големите изключителни икономически зони в света, обхващаща над 3,5 милиона квадратни километра от Тихоокеанския регион.

Новината за китайската полиция, работеща там, идва в момент, когато Пекин подновява усилията си за разширяване на връзките за сигурност на тихоокеанските острови в засилващо се съперничество със Съединените щати.

Наясно сме, че Китай търсят по-голяма роля в сигурността в Тихия океан и сме последователни в своето виждане, че няма роля за Китай в полицията или в по-широката сигурност в Тихия океан„, подчерта Конрой.

През 2022 г. лидерите на тихоокеанските острови се споразумяха на среща на регионалния блок на Тихоокеанския островен форум да запълнят всички пропуски в сигурността в рамките на „тихоокеанското семейство„, посочи той.

Пекин обаче разположи своя полиция на Соломоновите острови през 2022 г. след тайно споразумение за сигурност, разкритикувано от Вашингтон и Канбера като подкопаващо регионалната стабилност.

Конрой заяви, че Австралия би искала полицията от Папуа Нова Гвинея, Фиджи и други тихоокеански страни да играе по-голяма роля в подпомагането на своите съседи по отношение на сигурността.

За тази цел Канбера финансира регионален полицейски център за обучение в Папуа Нова Гвинея, отбеляза той.

Това е модел занапред – когато Тихият океан се обедини, за да подкрепи нуждите и стремежите за сигурност на други тихоокеански страни. Австралия играе роля, но може невинаги да я водим„, поясни министърът.

В понеделник Държавният департамент на САЩ предупреди тихоокеанските островни държави да не приемат сили за сигурност от Китай, тъй като това „рискува да подхранва регионално и международно напрежение„. Няколко американски сенатори също изразиха загриженост относно китайската полиция в Кирибати.

Миналия месец посланикът на Китай в Австралия заяви, че страната му има стратегия за създаване на полицейски връзки с тихоокеанските държави, за да помогне за поддържането на социалния ред, и подчерта, че това не трябва да предизвиква безпокойство в Австралия.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Проповедникът, ръководил смъртоносното религиозно събитие в Индия, отрича вината си

Проповедникът, който ръководи пренаселено религиозно събиране в Индия, на...

В Русия лишават от мандат депутатите, пътуващи в чужбина без разрешение

Държавната дума на Русия прие закон, позволяващ лишаването от...

Прокуратурата поиска 10 г. затвор за шофьора, прегазил младеж и девойка в София

Прокуратурата поиска 10 години затвор за шофьора, причинил смъртта...

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

Заловиха жена, скрила в бельото си 56 800 евро на ГКПП „Градина“

Сръбски митничари са заловили жена, която е опитала да...

Запрянов успокои: Няма да изпращаме жива сила на фронта в Украйна

Изпращане на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна...

Теч на отровен газ на летището в Куала Лумпур изпрати 20 души в болница

Около 20 души на международното летище в Куала Лумпур,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

Земетресение от 7 по Рихтер удари Перу

Издадено е предупреждение за цунами

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Напрежение в село Карлуково след като цигани пребиха шофьор на автобус край Луковит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nwMMHBz2oOc Напрежение в село Карлуково, след като преди дни двама...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg