https://www.gerb.bg/bg

Хутите няма да отстъпят след ударите на САЩ и Обединеното кралство

Въздушните удари на САЩ и Обединеното кралство срещу Йемен на 11 и 12 януари бяха характеризирани от администрацията на Байдън като „ясно послание“, че САЩ няма да „позволят на враждебни участници да застрашат свободата на корабоплаването“ в Червено море. Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак описа ударите като „ограничени, необходими и пропорционални действия при самоотбрана“, пише „Чатъм хаус“.

Въздушните удари идват, след като хутите пренебрегнаха призивите да прекратят атаките си, включително частно официално писмо, доставено до ръководството на групата от Обединеното кралство от името на международната общност (според различни високопоставени лидери на хусите).

Ударите на САЩ/Обединеното кралство вероятно са замислени като единственият възможен неприятен избор за оказване на натиск върху хусите да прекратят враждебната си дейност. Но тези удари са до голяма степен символични, най-вече в отговор на натиска от страна на местни участници, корабни фирми и други интереси, чиито разходи са се увеличили през последните месеци на атаките на хусите. Една корабна компания вече изрази одобрението си за операцията.

Въпросите са какъв действителен ефект ще имат тези въздушни удари върху операциите на хусите, как ще отговорят хутите и какво по-широко въздействие ще имат събитията върху региона?

Възможности на хутите

Малко вероятно е въздушните удари да окажат значително въздействие върху военния капацитет на Хусите, особено върху морските им операции.

Хусите са много по-подготвени и добре екипирани, отколкото си представят много западни коментатори. Те имат голям опит във воденето на война след години на брутален конфликт, включващ пряка конфронтация със Саудитска Арабия и много подкрепа и изграждане на капацитет от Иран през годините.

През последните пет години възможностите на хусите бяха постоянно подценявани, въпреки че иранската подкрепа доведе до значително развитие на техните безпилотни и ракетни сили. Тяхното безразсъдство и готовност да ескалират пред предизвикателството също е важно и винаги подценявано.

Хусите знаят, че международната подкрепа за ударите на САЩ и Обединеното кралство е слаба. Неотдавнашната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща хусите да прекратят атаките си, осигури най-близкото до международното одобрение за въздушните удари – въпреки че не одобри конкретно военни действия. Но други големи държави очевидно не бяха заинтересовани да участват в тези водени от САЩ военни операции.

Саудитците, например, останаха настрана – след като видяха, че собствените им въздушни удари срещу хусите не постигат резултати в продължение на девет години. Други регионални играчи остават дистанцирани, страхувайки се от политиката, участваща в нападението върху група, която е представила дейностите си в Червено море като солидарност с палестинците.

Независимо от това, антиизраелско-американската позиция е фундаментална за идеологията на хутите и тяхното ръководство ще е изчислило правилно, че западна атака срещу Йемен само ще увеличи местната и регионална подкрепа за техните усилия. САЩ и Обединеното кралство повече от всякога ще бъдат възприемани от мнозинството в Близкия изток като категорични съюзници на Израел в по-широк регионален конфликт.

Следователно тези удари няма да накарат хусите да спрат или да намалят своите атаки – които е малко вероятно да спрат, докато войната в Газа продължава.

Ако не друго, атаките срещу Йемен ще имат обратния ефект, подбуждайки разширена кампания на хутите. Това ще включва атаки срещу инсталации на САЩ и Обединеното кралство в Арабския полуостров и петролна инфраструктура – използване на ракетна и оръжейна технология, която хусите вече демонстрираха чрез своите изстрелвания срещу Израел.

Йеменският мирен процес

Едно нещо, което ще постигнат въздушните удари, е да изтеглят и допълнително да регионализират и интернационализират разрушителните граждански войни в Йемен, да разширят конфликта и да направят дългоочакваните усилия на ООН за възобновяване на мирния процес практически невъзможни.

Въздушните удари също така ще имат изключително отрицателно въздействие върху продоволствената сигурност и транспорта в страната – вече кошмарна ситуация след последиците от пандемията, войната в Украйна и гражданските войни в Йемен.

Със сигурност в Йемен няма да има призив хусите да се отдръпнат. Въздушните удари и силата като цяло не влияят достатъчно в тази изключително сложна страна. Дори враговете на хусите в гражданската война не можеха и няма да одобрят действията на САЩ – поне не публично. В Йемен, дори повече от Ирак, има мощно чувство срещу външна намеса.

Разширяване на войната в Газа

Не е ясно дали и до каква степен Иран е играл пряка роля в подстрекаването на дейностите на хусите. Иранците са доволни да наблюдават развитието от разстояние, отричайки пряко участие, но одобрявайки заплахата за интересите и престижа на САЩ.

Те също така одобряват очевидното намерение на хусите да подкопаят допълнително всякакви перспективи за израелско-саудитска нормализация, която войната в Газа вече беше върнала назад с години.

Досега атаките на хутите не са представлявали стратегическа заплаха за Израел и Тел Авив се въздържа от отваряне на нов военен фронт в Йемен. Но ако американските удари провокират регионална ескалация, привличайки Хизбула, това може да се промени.

Израел се е намесвал директно в Йемен и преди, през 60-те години на миналия век. Въпреки това е най-вероятно да преследва ръководството на хусите във и извън страната чрез целенасочени операции.

Китай, макар и теоретично щастлив да гледа как Западът се въвлича в нов кървав регионален конфликт, всъщност ще пострада значително, ако Червено море се затвори.

Арабските страни като Египет също ще видят отрицателни ефекти. Но нито един от тях не може да се противопостави на хусите, рискувайки предполагаемо обединяване с Израел и Запада.

След нарастващите атаки на хутите САЩ и Обединеното кралство почувстваха, че трябва да демонстрират сила, повече от всичко по вътрешни причини.

За съжаление, това е точно това, което хусите искаха и за което се подготвиха.

Това, което следва, е непредвидимо и опасно за региона и света. Това е пагубно за Йемен и йеменците, които пострадаха твърде много през последното десетилетие.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Италианският архиепископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на...

Йотова все още таи надежда, че ще има редовно правителство

Според нея не са изчерпани всички възможности

Съдът в Осло призна мъж за виновен за стрелбата в гей бар през 2022 г.

Норвежки съд призна мъж за виновен за стрелбата в...

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

В Русия лишават от мандат депутатите, пътуващи в чужбина без разрешение

Държавната дума на Русия прие закон, позволяващ лишаването от...

В Австралия откриха останките на дете след предполагаемо нападение на крокодил

Австралийската полиция съобщи, че в северната част на стрната са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg