https://www.gerb.bg/bg

Хинков: Шофьорите на линейки не са основният контингент в Спешната помощ

Снимка: БГНЕС

Основният контингент в ЦСМП е лекарският екип, а не шофьорите на линейки. Един шофьор не може да оказва спешна медицинска помощ.

Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на брифинг, след като днес шофьори на линейки излязоха на протест с искане за справедливо разпределение на средствата за увеличение на заплатите.

Разликата в увеличението на възнаграждението на един лекар и шофьорите е около 300 лева. Медицинският екип трябва да е достатъчно добре мотивиран, за да извършва качествена медицинска помощ, докато един шофьор не може да върши това, аргументира се Хинков.

Най-лесно е да се иска и подава оставка. По-трудно е да се намери и реши проблемът, допълни той и прехвърли топката на предишното ръководство с думите, че заплатите в тези важни сектори не са били обект на внимание досега.

Исканията на Синдикат „Защита“ надминаваха 30 млн. лв., които бяха предвидени като бюджет, обясни Хинков и допълни, че поради това е решено 22% увеличение на заплатите на служителите от ЦСМП и 20% за РЗИ. Тези проценти обхващат и всички надбавки върху заплатата.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков отговори и с конкретни числа – основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева, в сила от 1 август.

След договореното увеличение с 22% за работещите в спешната помощ, лекар с две специалност ще получава 3300 лева, каза още той.

Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега, обясни Пенков.

Припомняме, предложенията на синдикат „Защита“ за увеличението на възнагражденията бяха- на шофьор с 600 лева, с 500 лева на фелдшер, с 400 лева за лекари, с 330 лева на медицински сестри.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

Авария отново остави Перник на сухо

Ще бъде монтиран и спирателен кран

Депутати от ДПС с настояване за един лидер – Ахмед Доган

Депутатите от ДПС, които се обявиха против кабинета Желязков...

Петима загинали и над 60 ранени при експлозия в Турция (СНИМКИ)

Сграда в турския град Измир е била частично разрушена...

Израел и „Хамас“ пред примирие, но с условия

Израел и "Хамас" изглежда са на ръба на рамково...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg