https://www.gerb.bg/bg

Хиляди училища в Чехия стачкуват за повече пари за образование

Снимка: (архив) iStock

Хиляди училища в Чехия затвориха врати днес и организираха необичайна еднодневна стачка с искане за по-високо финансиране за образованието, което според тях е застрашено от политиките на дясноцентристкия кабинет за строги икономии, съобщава „Ройтерс“.

Профсъюзите посочиха, че към стачката са се присъединили повечето училища в страната с 10,9 милиона души население, като протестната проява е подкрепена от други синдикати в публичния и частния сектор на фона на недоволството от усилията на правителството да намали бюджетните дефицити.

Учителските профсъюзи предупреди, че бюджетният план за образование за 2024 г. ще застраши качеството на училищното обучение поради неадекватни ресурси за преподаване на езици и други предмети в малки групи и ниско финансиране за помощник-учители и други помощни професии, като готвачи.

Ръководителят на най-голямата синдикална група CMKOS Йозеф Стредула заяви, че правителството е пренебрегнало въздействието на инфлацията върху жизнения стандарт и пакетът от увеличения на данъците и съкращения на разходите, одобрен от парламента, е неприемлив.

Други професии също се присъединиха към стачката, включително синдикатите на най-големия частен производител „Шкода“, които планираха двучасово спиране на работата. Стредула посочи, че около 1 милион души ще подкрепят стачката под някаква форма.

На свой ред правителството определи стачката като неоснователна, след като отмени планираните съкращения и предвиди малко увеличение на общия училищен бюджет за следващата година. Според синдикатите обаче то е твърде малко, като се има предвид, че средната инфлация е двуцифрена.

Правителството и парламентът одобриха мерки за намаляване на фискалния дефицит до 2,2% от брутния вътрешен продукт през следващата година от настоящите 3,6%.

Трябва да спрем нарастването на дълга и пакетът за възстановяване е ясен път към това„, заяви Фиала на пресконференция.

Става въпрос за политически амбиции на синдикатите и техните лидери. Учителите получиха обещание да получат заплати на 130% от средните за страната, като се наблюдава значително увеличение през последните години, а сред исканията на стачката не са по-високи учителски заплати„, отбеляза той.

Чешката република е изразходила 3,1% от БВП от публичните бюджети за основно и средно образование през 2020 г., което е малко под средното за ОИСР от 3,3%, показват данни на ОИСР.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

Йотова все още таи надежда, че ще има редовно правителство

Според нея не са изчерпани всички възможности

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Световните цени на храните се стабилизираха

Световният индекс на цените на храните на ООН се...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg