https://www.gerb.bg/bg

Град в Непал налага комендантски час след размирици между индуисти и мюсюлмани

Снимка: EPA/NARENDRA SHRESTHA

В град Непалгандж в югозападен Непал беше наложен комендантски час и засилените мерки за сигурност след бързото ескалиране на напрежението между индуси и мюсюлмани, съобщава „Асошиейтед прес“.

Проблемите започнаха в града през уикенда, след като момче хиндуист публикува коментар относно мюсюлмани в социалните мрежи. Мюсюлманите протестираха срещу статута в сградата на главния правителствен администратор на региона, след което започнаха да горят гуми по улиците и блокираха движението.

Във вторник беше проведен митинг на индусите в града, след което по тях бяха хвърлени камъни и бутилки, което доведе до няколко леки наранявания. Комендантски час за неопределено време беше наложен от вторник следобед в Непалгандж, непосредствено след атаката срещу индуисткият протест. Градът се намира на около 400 километра западно от столицата Катманду.

Районният полицейски началник Сантош Ратор разказа, че полицаи патрулират в града и хората нямат право да напускат домовете си или да се събират в големи групи по време на блокирането. Няма съобщения за проблеми през нощта днес.

Длъжностни лица обявиха, че са наложили заповедта за оставане у дома и забраната хората да се събират, за да предотвратят повече сблъсъци между двете страни.

Насилието в общността не е често срещано явление в Непал, която е страна с мнозинство от индуисти. Тя стана светска само преди няколко години. Мюсюлманите съставляват приблизително една трета от населението на Непалгандж и около 14% от населението на Индия, която граничи с непалския град.

През годините религиозното разделения в региона нараства.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Заедно за ново начало на Лявото: БСП се консолидира с инакомислещите в партия

Временното ново ръководство на БСП обсъжда предложения за мерки...

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Хусите от Йемен обявиха в понеделник, че са извършили...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg