https://www.gerb.bg/bg

Гледната точка на Путин – по-скоро жертва, отколкото злодей

Снимка: ЕПА/News24sofia.eu

Да, от руския президент Владимир Путин би станал добър злодей от филм за Джеймс Бонд. Той е бивш агент на КГБ, чиито опоненти понякога се оказват мъртви. Неговата гледна точка е, че САЩ клеветят Русия, надуват руската заплаха и действат агресивно срещу страната му, по същество е вярна. Американски политици от двете страни на политическия спектър ни тласкат към конфликт със страната с втория по големина ядрен арсенал в света, пише „Чикаго трибюн“. 

Председателят на комисията по разузнаване на парламента Адам Шиф, Калифорния, призовава президента Джо Байдън да начертая „червени линии“ срещу Русия, която се опита да „преработи картата на Европа“. Всъщност САЩ и нашите западноевропейски съюзници са тези, които „преработиха“ картата на Европа и нарушиха нашата дадена дума по този начин.

Между 1989 и 1991 г. Съветският съюз разпусна на практика цялата си империя без един изстрел – действие, почти безпрецедентно в човешката история. Това бе направено отчасти заради обещанията на Запада, че нашият военен съюз НАТО, по думите на тогавашния държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър, няма да се „премести и един инч на изток„.

Дългият списък с такива уверения е подробно описан в разсекретени документи на САЩ, Съветския съюз, Германия, Великобритания и Франция, публикувани през 2017 г.

Когато известното немско издание „Шпигел“ ги изследва и интервюира замесените, те стигат до заключението, „нямаше съмнение, че Западът направи всичко възможно, за да създаде в СССР впечатлението, че членство в НАТО не може да се случи за страни като Полша, Унгария или Чехословакия„, членове на алианса на Варшавския договор на СССР.

Днес тези три бивши държави от Варшавския договор и още две, в допълнение към три бивши съветски републики и няколко бивши неутрални държави, са членове на НАТО.

Путин се оплаква с горчивина от тази двуличност на Запада, оплакванията повторени и от бившият съветски премиер Михаил Горбачов. Тази излишна провокация е критикувана и от бившия шеф на ЦРУ  и Пентагона Робърт Гейтс, дипломата-историк от студената война Джордж Кенан и други.

Сега Украйна, която е помогнала на НАТО в Афганистан, Ирак, Балканите и Средиземноморието и е участник в НАТО Defender-Europe 2021, отново се насочва към присъединяване към НАТО. Това е в отговор на руската заплаха, за която се твърди, че отразява руското завладяване на Крим през 2014 г.

Украинската революция през 2014 г. свали проруско правителство в Киев и го замени с прозападно. Русия, вече обкръжена с американски военни бази в Афганистан, Персийския залив и бившите съветски републики от Централна Азия, както и базите на НАТО, простиращи се от Черно море до Балтийско море, се страхуваше, че това може да доведе до военноморска база на НАТО в Севастопол, в Черно море. След това Русия завзе Крим и го включи отново в Русия.

Въпреки гневната реакция на Запада, Кремъл твърди, че Крим е част от Русия и е така от 1783 г. Там руснаците са повече от украинците над 4-1.

Съветският ръководител Никита Хрушчов прехвърли Крим на Украйна административно през 1954 г., отчасти като залог за ужасяващото малтретиране на Сталин срещу Украйна. Беше безсмислено, тъй като Украйна и Русия бяха част от СССР, чиято кончина никой не очакваше. Но когато СССР се разпадна и Русия бе в хаос, Украйна обяви независимост и взе със себе си Крим.

Скоро в Крим имаше движение за обединение с Русия, движение, репресирано от украинското правителство. Путин е аморален опортюнист, който със сигурност не е в Крим, за да помогне на кримчаните; повечето кримчани обаче подкрепиха съюз с Русия и гласуваха съответно на избори, проведени за новия статут на Крим.

Приблизително по подобен начин, след революцията през 2014 г. украинското правителство се опита да дерусифицира населението в Донецк и Луганск, известни заедно като Донбас, което се намира по границата на Украйна с Русия. Руският е основният език на 75% от жителите в Донецк и близо 70% в Луганск. Там се разви руско сепаратистко движение, подкрепено от Русия.

Путин обвинява САЩ за „стъпките, които влошиха нашите отношения„, обяснявайки: „Не ние въведохме санкции … Ние нямаме никакви проблеми със САЩ … Но САЩ имат проблем с нас. САЩ иска да ограничи нашето развитие“ – и той има известно право, пише „Чикаго трибюн“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Джевдет Чакъров: ДПС не може да се управлява еднолично (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=BzhnBMNcr7M ДПС не може да се управлява еднолично. Това заяви...

„Бултюрк“: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

"Доган вече го няма. Периодът му приключи!". Това заяви пред...

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

Ивелин Михайлов вещае разпадане на ПГ на „Величие“

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно...

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Адвокат на бившия президент Доналд Тръмп се опитва да...

В Австралия откриха останките на дете след предполагаемо нападение на крокодил

Австралийската полиция съобщи, че в северната част на стрната са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Труп в центъра на София! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Труп в центъра на София ужаси столичани в ранни...

Путин разпореди Русия да произвежда ракети със среден и малък обсег

Русия очевидно трябва да започне да произвежда ракети със...

Три автомобила се сблъскаха край Шипка

Три автомобила се сблъскаха на пътя от Казанлък за...

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

Тошко Йорданов разстила неутрален терен за третия мандат

Няма верен ход за излизане от кризата, защото средата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg