https://www.gerb.bg/bg

Гешев внесе в НС информация за преписки и дела за полицейското насилие

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли – 30 септември 2020 г., съобщи прокуратурата.

Те са предоставени по повод решение на 46-то НС от 17 август 2021 г. С него се иска доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка „със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли – 30 септември 2020 г„., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

От прокуратурата уточняват, че Иван Гешев винаги е изпълнявал стриктно задълженията си за представяне на дейността на прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители, които произтичат от Конституцията.

Още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. е внесен в законоустановените срокове във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в НС.

Съгласно практиката на Конституционния съд, НС не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства.

Относно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено „забавяне на разследването“ по смисъла на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

От прокуратурата допълват, че ще продължат да изпълняват задълженията си в пределите на конституционно установеното сътрудничество с НС.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Един мигрант е в тежко състояние след катастрофата край Ямбол

Един от мигрантите, пътувал в джипа, който катастрофира край...

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Хусите от Йемен обявиха в понеделник, че са извършили...

САЩ: Северна Корея не е изпратила войски в Украйна

Пхенян помага на Москва със снаряди и патрони

Очаква се визита на Орбан в Киев

Унгария променя политиката

Авария отново остави Перник на сухо

Ще бъде монтиран и спирателен кран

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Парогенератори от Белене май може да се ползват в АЕЦ „Козлодуй“

Енергийният служебен министър Владимир Малинов до дни смята да...

Мъж попадна в ареста за принуда и закана за убийство в Старозагорско

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за...

Марк Рюте е против съвместното финансиране на отбранителни проекти от ЕС

Лидерите от срещата на върха на ЕС са разкритикували...

Шолц призова за справедливо разпределение на украинските бежанци в Европа

Германският канцлер Олаф Шолг призова за по-справедливо разпределение на...

Калин Стоянов откри следа как Брендо се е върнал у нас

Вътрешният министър Калин Стоянов изненадващо и само в рамките...

Михаил Константинов: ГЕРБ, ДПС и ИТН са длъжни да направят кабинет

Има три партии, които нямат идеологически различия - ГЕРБ,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg