https://www.gerb.bg/bg

Германия обмисля да изгони значителен брой руски дипломати

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Според информация на Süddeutsche Zeitung, федералното правителство на Германия обмисля експулсирането на „значително голям брой“ руски дипломати от Германия, които са заподозрени в работа с тайните служби. Политическият директор на Федералното външно министерство Тьорвен Белман говори на конференция със своите колеги от страните от Г-7 по-рано тази седмица относно „пакет от решения“, който може да включва и отнемане на акредитации от служители на руското посолство.

Федералното външно министерство заяви, че федералното правителство координира тясно с партньорите си по-нататъшните реакции на руската атака срещу Украйна. Всички опции останаха на масата. „Не би било уместно да обявяваме мерки предварително. Според информация на SZ Германия може да изгони подобен брой служители от руските представителства в страната, както наскоро направиха Белгия и Холандия, тоест около 20. Все още се обсъждат различни варианти във федералното правителств“о.

Решението трябва да бъде взето по споразумение между канцлерството, външното министерство и Министерството на вътрешните работи, но това все още не е възможно. Във федералното правителство има разногласия относно смисъла на подобни експулсации. Въпреки че в средите на тайните служби е известно, че Русия поддържа голям брой неофициални служители на тайните служби в Берлин, Федералната разузнавателна служба (BND) и Службата за защита на конституцията наблюдават служителите.

BND, която е подчинена на канцлерството като орган, очаква експулсирането да предизвика съответни контрамерки от руската страна – което значително ще намали броя на германските дипломати в Русия. Както навсякъде по света, BND поддържа официална резиденция в посолството в Москва, макар и само с двама служители. Може да се предположи, че тези служители ще бъдат засегнати от руските ответни мерки.

Стотици служители на руските тайни служби са получили дипломатически имунитет и са акредитирани като нормални служители на посолства, действащи в Европа. Според оценки на Федералната служба за защита на конституцията, руските шпионски дейности вече са достигнали нивото от ерата на Студената война миналата година.

Тази седмица Белгия, Холандия, Ирландия и Чехия експулсират общо 43 руски дипломати. Те са участвали в дейности на тайните служби и дейности за манипулиране на общественото мнение, се посочва като причина. САЩ и Обединеното кралство засилиха натиска си и върху федералното правителство да вземе решение. И двете страни вече са изправени пред големи вълни от депортации и в Русия са останали само няколко служители. Белгия изгони 21 руски служители от посолството в Брюксел и консулството в Антверпен във вторник. В същия ден Холандия показа вратата на 17 дипломати, четирима делегати от Ирландия и един руснак от Чехия бяха помолени да напуснат страната.

Премиерът на Ирландия Мишел Мартин се оплака, че координирано експулсиране между всичките 27 членки на ЕС не е възможно. Подобна стъпка също отдавна се обсъжда във федералното правителство, но в Берлин искат да създадат възможно най-голямо единство в ЕС и по възможност да действат съгласувано. Преди седмица Полша, България, балтийските държави и Словакия вече обявиха десетки руски дипломати за нежелани, а само Полша оттегли акредитацията на 45 руски дипломати. Освен това е образувано предварително разследване за евентуален шпионаж срещу полски административен служител.

Руското правителство обикновено реагира в рамките на две седмици, като експулсира дипломати от Москва. След това Холандия и Белгия ще запазят посолствата си в Русия отворени с минимален персонал до двама служители, ако бъдат изгонени обратно.

Много чуждестранни дипломатически мисии в Русия вече са се подготвили за експулсиране или за свързана с войната депортация, започнали са да изпращат стоки за бита обратно в ЕС и са изготвили планове за евакуация. Посланикът на Германия в Москва Геза фон Гайр бе в Берлин тази седмица за консултации. Очевидно Москва разчита да бъде изгонена от Германия; Служителите на посолството се готвят за евентуално заминаване. Освен посолството в Берлин, Русия има и консулства в Бон, Франкфурт, Хамбург.

Ако федералното правителство изгони руските шпиони, това ще има предимно символичен ефект. Режимът на Путин не се впечатлява по този начин.

Руските агенти имат ограничен ефект в ГерманияМного от тях са известни поименно и се следят, те са част от впечатляваща машина, която в крайна сметка не защитава Кремъл от глупости. Напротив. Така че, ако Германия се заиграва с идеята да изгони 20 от тези агенти, решението е преди всичко символика.

След като голям брой западни държави изпратиха у дома тези шпиони, маскирани като дипломати, от Великобритания (след отравянето на Скрипал) през САЩ до Белгия, Полша и дори Ирландия, федералното правителство няма друг избор. Берлин отново е в ариергарда, така че изглежда по-скоро устремен, отколкото убеден.

Съмненията относно смисъла на експулсиране са оправдани. Контактите на тайните служби работят по различни правила, дори при най-тежките кризи дават възможност за последна мярка към врага. С експулсирането федералното правителство ще прекъсне тази нишка и в замяна ще приеме експулсирането на голям брой германски дипломати.

Това лишава от последните очи и уши, които могат да уловят настроенията в Москва и да дадат оценки. Изгонените руски държавни служители се връщат недоволни в Москва и създават малко по-лоша атмосфера там. Това няма да застраши режима. Би било по-смело и да спрем притока на газ преди Владимир Путин да го направи. Но и тук Берлин изостава.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Николай Марков можел и без „Величие“, но няма да се оттегля

https://www.youtube.com/watch?v=DbevNyRZsxE&t=768s&pp=ygUEYnR2IA%3D%3D Защо да се оттеглям, аз съм председател на "Величие"...

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg