https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ канят всички за общ кабинет – Възраждане отказа

Десислава Атанасова, снимка; БГНЕС

Кабинет с временен хоризонт, който да бъде съставен от експерти, излъчени от всяка една политическа сила в Народното събрание. Това лансира като идея председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова в рамките на последната среща между партията на Борисов и формациите в Народното събрание, след като от ГЕРБ стартираха своя така наречен план Б и разговаряха с БСП, ДПС и ИТН.

Наясно сме с вашата теза, че бихте подкрепили единствено и само правителство с мандат на „Възраждане“. Сега обаче отговорността пред всички нас е много сериозна, тъй като ако не постигнем базов консенсус по някои теми, които са част от приоритетите на България, то единственият начин да продължи да действа 49-я парламент, е евентуално възможността за реализация на третия мандат, а най-вероятно изглежда да отидем на нови избори„, опита се да убеди представителите на партията на Костадинов Атанасова.

Тя посочи още – българските граждани казали ясно, че не дават еднолично властта на нито една политическа сила, затова от ГЕРБ са готови да действат диалогично и съставят с първия мандат правителство, което да има представители на всички парламентарно представени сили. Друг вариант е и изготвяне на ясна управленска програма с 4-годишен хоризонт и коалиционно управление.

Има теми, по които може да си партнираме с всяка една от партиите, да не припомням примерите от предишните Народни събрания„, заяви Атанасова.

Снимка: БГНЕС

Протегнатата ръка от страна на ГЕРБ обаче не бе поета от „Възраждане“. „Ние през цялото време говорим за политики. От тази гледна точка приоритетите, които изразява вашата коалиция, диаметрално, да не кажа цивилизационно, противоречат на нашата визия. И в това няма нищо лошо, това е демокрацията„, отвърна Цончо Ганев.

Освен най-често повтаряните си приоритети като запазване на лева и т.н., от партията на Костадинов подчертаха и важността на други свои виждания – реформа в сектор Здраве, като болниците престанат да бъдат търговски дружества, както и да се премахне схемата на делегирани бюджети в училищата.

След края на срещата и двете партии фактически преповториха позициите си от началото – „Възраждане“ са категорични, че няма да подкрепят кабинет и нови избори са по-добрият вариант, а от ГЕРБ считат, че по определени теми може да има консенсус.

Не правим отстъпки от това какво сме обещали на нашите избиратели, не правим отстъпки заради постове. Заради това няма вариант, в който да подкрепим не само правителство на ГЕРБ, а каквото и да е правителство„, отсече Ганев.

В предния и дори в по-предния парламент ПП били канили „Възраждане“ за общо управление, каза народният представител. „И в 47-о НС събрание (са били канени – бел. ред.), след като правителството на Корнелия Нинова, Кирил Петков, Асен Василев и всички други като „Доносническа България“ (така от партията на Костадинов наричат „Демократична България“ – бел. ред.) и ИТН. Ние отказахме, отказахме и в миналия парламент„, разказа той.

Темата коментираха и от ГЕРБ. „Това, от което бяхме шокирани в този разговор, е, че колегите от „Възраждане“ ни обясниха какво им е предлагано, когато правителството падна заради вота на недоверие. Какво ли не (им е било предлагано – бел. ред.)„, сподели впечатления Десислава Атанасова.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

Индия и Китай са обсъдили граничния спор в Хималаите

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар се...

ДПС се сбира на Централен съвет, но в Сараите?

Структури на ДПС все повече настояват за свикване на...

Двама ранени и един изчезнал след експлозия в завод за оръжия в Арканзас

Експлозия в завод за оръжия в Арканзас рани най-малко...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата? (ОБНОВЕНА)

Няма да има официално обявяване на новия патриарх Даниил...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Националната система за борба с COVID-19 спира да функционира от 1 юли

От 1 юли се спира функционирането на Националната система...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg