https://www.gerb.bg/bg

Газ не е продаван, напротив – купуван е, убеждава Николов (ОБНОВЕНА)

Няма проблем с количествата горива в страната, проблем с електроенергийната система не се наблюдава, наблюдаваме на налягането по трасетата на Газпром и няма промени. Това заяви енергийният министър Александър Николов на брифинг пред журналисти.

Това, което се случва през последните няколко дни е меко казано странно и трябва да бъдат споделени детайли, посочи Николов, като даде пример с редица публикации в медиите за цените на тока и атаката на опозицията спрямо правителството.

Александър Николов не смята, че управляващите трябва да отговарят на момента, в който опозицията ги напада. Нито една цифра изказана от опозицията за тока и за горивата не е вярна, подчерта Николов.

Той обясни, че всички доставки от „Газпром“ се изпълняват от пълен обем. Плащанията са извършени успешно и по никакъв начин „Булгаргаз“ не е в нарушение на договорните процеси, каза енергийният министър.

БЕХ и правителството са предприели превантивни мерки за сигурността на доставките на газ. От средата на февруари добивът от хранилището Чирен е ограничен, доколкото е възможно, а количествата са разпределени така, че да обезпечат текущото потребление както за месец март, така и за април – удължен е с още един месец добивният сезон. „Булгаргаз“ е отправил искане от големи търговци на втечнен газ в случай преустановяване на доставките от Газпром, напомни енергийният министър.

Александър Николов отрече да има продажба на газ, каквото обвинение отправиха и на брифинга на ГЕРБ малко преди това.

Напротив – има покупка, но не от „Булгаргаз“, а от „Булгартрансгаз“. Закупените количества се съхраняват в газохранилището в Чирен, уточни енергийният министър. 151.89 лв. е средната цена на газа през февруари месец.

Той подчерта, че правителството работи денонощно, за да гарантира сигурност и стабилност на енергийната система. Изнесените твърдения в последните 2 дни и навръх националния празник не са просто неверни, а са откровени лъжи. Ако някои си прави илюзията, че ще спечели от подобни опити политически дивиденти, трупани на гърба на обществото във време на криза и война, за Николов е обидно.

Той призова опозицията да спазва това, както сама себе си нарича – да бъде градивна. „Всяването на паника, опит за хибридни атаки особено на национален празник на България е – не знам как да го коментирам.“ Информационната бомба за горивата не знам дали изобщо да я коментирам, възмутен е Александър Николов.

През последните няколко дни със случващото се в Украйна и опитите то да бъде използвано в политически контекст е пример за много странно организирано мероприятие срещу стабилността в държавата, каза енергийният министър.

От месец декември 2021 г. при първите срещи на правителството с бизнеса са разгледани различни мерки и подходи за ограничаване на инфлационния риск. Разгледано е и намаляването на ДДС върху горивата, но геополитическият конфликт е форсмажорен и подобни действия не са приоритет. Това не означава, че са изключени, изтъкна Николов.

Във връзка с шоковото поскъпване на горивата, Николов първо заяви, че такова няма, но призна, цените вървят нагоре, въпреки относителното успокояване в САЩ.

Отварянето на резерва, както поиска бившия енергиен министър от ГЕРБ, е смешно. Той обясни, че когато отоплителният сезон приключи, инфлационният натиск ще намалее.

Загрижената градивна опозиция трупа дивиденти на социалния гръб на обществото, каза Николов и предупреди опозицията с поговорката, че който сее ветрове, ще жъне бури.

Планираните количества на рафинерията през март 2021 г са били 210 млн. литра, а през март 2022 – 243 млн. литра. Става въпрос за 15% готовност за по-високо производство и никакъв недостиг към момента няма, увери енергийният министър. Цената на рафинерията към бензиностанциите не е повишена.

Когато има достъпни отворени данни, които потвърждават, че изнесената информация е меко казано далеч от истината, разчитам, че е достатъчно зряло обществото, за да може да си направи изводите„, каза още Николов.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

ББР ще финансира болници и военни производства

Българската банка за развитие (ББР) има огромен потенциал. Тази...

Папа Франциск: Демокрацията е в лошо здраве

Демокрацията не е в добра форма, каза в неделя...

Висока избирателна активност във Франция

Избирателната активност на балотажа на парламентарните избори във Франция...

Двама мъже изпочупили чужд автомобил и нападнали полицаи в Монтанско

Двама мъже от село Долно Церовене, област Монтана, бяха...

Стойчо Кацаров осъден окончателно за конфликт на интереси

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на антикорупционната комисия...

Делян Пеевски обеща лоялност към Доган и ново начало за ДПС

Лидерът на ДПС Делян Пеевски направи емоционално изявление, в...

Премиерът оглавява делегацията ни за срещата на НАТО във Вашингтон

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще...

Денков вижда предимства, но и проблеми в идеята на ДСБ за третия мандат

Днес "Продължаваме Промяната" провеждат Национален съвет на партията. Николай...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съпругата на испанския премиер се яви пред съда по обвинения в корупция

Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, се...

Тръмп иска имунитет и по делото във Флорида

Съдебни проблеми за бившия президент

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

Италианският вулкан Етна и по-малкия вулкан Стромболи изригнаха, повишавайки нивата...

Прокуратурата поиска 10 г. затвор за шофьора, прегазил младеж и девойка в София

Прокуратурата поиска 10 години затвор за шофьора, причинил смъртта...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg