https://www.gerb.bg/bg

Финландия: Руската охрана вероятно е замесена във вълната от мигранти

Снимка: EPA/JANNE KURONEN

Финландската гранична охрана заяви днес, че руските власти вероятно са били силно ангажирани в транспортирането на мигранти до двата гранични пункта, които са останали отворени, докато Финландия се стреми да ограничи потока от мигранти от страната. Това съобщава „Ройтерс“.

Повече от 500 търсещи убежище, предимно от Йемен, Сомалия, Сирия и Ирак, пристигнаха във Финландия през Русия през последните две седмици. Това накара Хелзинки да затвори половината от граничните си пунктове. Страната обвинява Москва, че насочва мигранти към нейната граница. Москва отрича обвинението.

Докато Хелзинки обмисля затварянето на цялата граница, мигрантите пристигат от Русия, натоварени в коли и камиони. След това им биват давани велосипеди близо до финландската граница за последния участък, твърди ръководителят на правния отдел на финландската гранична охрана Томи Кивенджуури.

Много вероятно е руските власти да участват активно в транспортната операция. Много вероятно граничните служители да участват от тяхна страна„, обяви той пред „Ройтерс“.

Финландия и Русия съвместно забраниха преминаването на границата пеша. Миналата седмица финландската гранична охрана едностранно забрани велосипедите, но Русия продължава да позволява на мигрантите да преминават с велосипед. Само два отдалечени северни гранични пункта във Вартиус и Сала продължават да получават молби за убежище от мигранти, след като Финландия затвори четири гранични пункта и издигна бариери, за да предотврати незаконното преминаване.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвинението на Финландия, че Русия умишлено тласка нелегални мигранти към границата и каза, че руската гранична охрана изпълнява задълженията си в съответствие с правилата.

На ГКПП Сала 41 мигранти, произхождащи от Афганистан, Йемен, Мароко и други пристигнаха на велосипеди днес, съобщи Лапландската гранична охрана в публикация.

На пропускателния пункт Вартиус са пристигнали 16 мигранти от Сирия и Сомалия до този следобед, като се очаква да дойдат още, каза капитан Йоуко Кинунен.

Температурата в района падна до минус 10 градуса по Целзий днес. „Две жени пристигнаха измръзнали„, каза той пред „Ройтерс“, като добави, че не са били облечени подходящо.

Томи Кивенджуури изтъкна, че достъпът до граничната зона от руска страна се контролира от руските власти.

Граничната зона е по-широка от руска страна, а тези хора не се допускат свободно в граничната зона. Те се транспортират от извън зоната почти директно до пропускателния пункт„, добави той.

Финландският имиграционен орган „Мигри“ обяви, че всички получени молби за убежище се обработват, но агенцията бързо проследява хора извън страната, които очевидно нямат право на убежище.

Една типична причина за ускорената процедура е, че дадено лице не е представило основания за международна закрила, а е подало молба за убежище, позовавайки се например на финансови причини„, обясни директорът на отдела за убежище на „Мигри“ Анти Лехтинен.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

През 2023 година средната цена за наем на декар земеделска земя е 62 лв.

През 2023 година средната цена за наем/аренда на един...

НАТО не може да измисли име за новата си роля в Украйна

Очаква се лидерите на Северноатлантическия алианс да одобрят инициативата координиране...

Областния съвет на ДСП в Силистра застава зад Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Силистра е подписал декларация,...

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Илияна Йотова: Уморихме се от договорки по манастири и от сглобки

Изключително нестабилна е ситуацията в страната, заяви преди връчването...

„Възраждане“ не иска пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

Възраждане" внесе предложение за изменение и допълнение на Закона...

Петима загинали и над 60 ранени при експлозия в Турция (СНИМКИ)

Сграда в турския град Измир е била частично разрушена...

Иран не успя да си избере президент на първи тур

Масуд Пезешкиан печели над 10 милиона гласа

Украйна отново атакува Крим

Не се разкриват допълнителни подробности

Рамадан Аталай се чувства изключен „по заслуги“

Изключеният от ПГ на ДПС дългогодишен депутат Рамадан Аталай...

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg