https://www.gerb.bg/bg

Евролибералите ги е страх, че крайнодесните могат да направят Европа неуправляема

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Европейският съюз може да стане неуправляем, ако крайната десница се представи добре на изборите за Европейски парламент през юни, каза във вторник ръководителят на либералната група Renew Europe Стефан Сежурне, цитиран от „Ройтерс“.

Крайнодесните партии, включително Националното събрание на Марин льо Пен във Франция и Лигата на Матео Салвини в Италия, се очаква да просперират на изборите през юни с обещания за втвърдяване на подхода на блока към имиграцията и смекчаване на политиките за климата.

С възхода на популистите от крайната десница почти навсякъде в Европа, ние рискуваме да имаме неуправляема Европа„, каза във вторник Стефан Сежурне, лидер на центристката група Renew Europe.“

Renew, дясноцентристката Европейска народна партия и лявоцентристката група на социалистите и демократите сформираха коалиция преди пет години, за да съгласуват общи политически очертания и да си поделят висшите постове в ЕС.

Трите групи имат 420 от общо 705 места в парламента.

Победата на антиимиграционния популист Герт Вилдерс на изборите в Нидерландия обаче изпрати предупреждение към основните политици. Във Франция партията на президента Еманюел Макрон, която съставлява една четвърт от Renew, изостава от крайнодесния лидер Марин Льо Пен с 8-10 процентни пункта.

Рискът е, че може да се окаже много трудно да се формира мнозинство„, каза Сежурне пред група журналисти.

Френският депутат изключи всякакъв съюз с крайната десница или с евроскептичната група на Европейските консерватори и реформисти. Тя включва полската партия „Право и справедливост“, която се бори с Брюксел в продължение на осем години. Той изрази скептицизъм и към групата на Зелените.

Сежурне каза, че масовите партии трябва да посочат постигнатото споразумение на ЕС за приемане на мигранти и да насочат вниманието си към други теми, като зеления и цифровия преход и отбраната.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Даниел Митов зове „колегите“ за подкрепа за кабинет

Санкциите по Магнитски не са държавен въпрос

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Хусите от Йемен обявиха в понеделник, че са извършили...

БСП и ИТН „засекретиха“ позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО

Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg