https://www.gerb.bg/bg

Евродепутатите единодушно поискаха България в Шенген до края на 2023 г.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Евродепутатите от Комисията по петициите призоваха Съвета да одобри присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на 2023 г., съобщава БГНЕС.

Резолюцията беше приета във вторник с 25 гласа „за“, 0 гласа „против“ и 0 гласа „въздържал се“.

В нея депутатите от Комисията призовават Съвета да гласува до края на годината в полза на приемането на двете страни в Шенгенското пространство, като се има предвид, че те вече са изпълнили необходимите изисквания за приемане.

Евродепутатите изразяват съжаление за решението на Съвета от 8 декември миналата година да отхвърли присъединяването на двете държави, „без да представи никаква правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване„. Според тях едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен контрол би направило Европейския съюз по-силен.

Фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за безвизово пътуване, представлява важна обществена и икономическа тежест за бизнеса и населението на двете държави, подчертават членовете на Европарламента.

Посочва се, че гражданите на двете страни са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични трудности и допълнителни разходи при пътуване или извършване на стопанска дейност в чужбина в сравнение с техните колеги в Шенген.

Като отбелязват времето за чакане на граничните пунктове, от ЕП отбелязват, че закъсненията, с които се сблъскват българите и румънците, могат да продължат от няколко часа до дори дни – в сравнение с 10 минути без контрол на вътрешните граници – което влошава условията на труд на шофьорите на камиони.

Припомняме, през декември миналата година членството на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна само от Австрия, а единодушно от януари Хърватия стана пълноправен член на зоната за свободно придвижване.

Нидерландия поиска от българските власти да докажат, че се борят с корупцията и не са отказали от съдебната реформа. Искания на Австрия изглеждаха далеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер дори поиска изграждането на нова ограда по границата с Турция, което обаче бе отхвърлено от Европейската комисия.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев коментира, че страната е поискала гаранции от партньорите в ЕС, че със сигурност ще стане член на Шенген през 2023 г., като посоченият краен срок за това беше октомври.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха криминално проявени мъже след кражба и грабеж в София

Двама криминално проявени мъже са задържани след кражба на...

ПП-ДБ-СС поиска смяна на ръководствата на 6 общински дружества

Групата на ПП-ДБ-СС в СОС поиска смяна на ръководствата...

Служебният регионален министър пое критиката за пътя Видин – Ботевград

Между 3600 тежкотоварни и лекотоварни автомобили преминават по трасето...

Задържаха 27 екоактивисти, подготвяли блокади на летищата във Великобритания

Полицията във Великобритания задържа 27 климатични активисти, планирали да...

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg