https://www.gerb.bg/bg

Естония разглежда като свързани инциденти прекъсването на кабелите с Финландия и Швеция

Снимка: архив EPA

Естония смята, че повредата на телекомуникационен кабел в Балтийско море между Швеция и Естония е свързана с повреда на тръбопровод и кабел между Естония и Финландия, каза правителството на Швеция в понеделник, цитирано от Ройтерс.

На 8 октомври подводен газопровод и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, бяха повредени, което според финландските следователи може да е умишлен саботаж. Хелзинки разследва инцидента с тръбопровода, докато Талин проучва инцидента с кабела.

Миналата седмица Швеция каза, че трета връзка е била повредена приблизително по същото време като другите две.

„Потвърдено е, че кабелът е бил повреден от външна сила или намеса“, каза в изявление Карл-Оскар Болин, министър на гражданската защита.

Болин добави, че Естония е преценила, че „щетата на газопровода и комуникационния кабел между Финландия и Естония е свързана с повредата на комуникационния кабел между Швеция и Естония“.

Правителството не даде повече подробности за връзката между двата инцидента.

НАТО съобщи, че засилва патрулите в Балтийско море след инцидентите, които предизвикаха опасения за сигурността на енергийните доставки в по-широкия скандинавски регион.

Правителството каза, че НАТО е разположил кораб за почистване на мини и е засилил въздушното наблюдение.

Финландските следователи казаха, че щетите, открити този месец, може да са акт на саботаж, въпреки че те все още не са заключили дали става дума за инцидент или умишлен акт.

Разследването на повредата на газопровода „Балтикконектор“ и близкия кабел в момента е фокусирано върху ролята на китайския контейнеровоз NewNew Polar Bear, каза Националното бюро за разследване на Финландия (NBI).

В понеделник говорител на китайското външно министерство призова за „обективно, справедливо и професионално“ разследване на щетите, като каза, че китайски кораб в района по това време е плавал нормално.

Естонските следователи, които разследват инцидентите с телекомуникационните кабели, казаха, че все още разглеждат два кораба, NewNew Polar Bear и руския „Севморпут“.

Русия многократно отрича да е замесена в инцидентите.

През 2022 г. по-големите газопроводи „Северен поток“, които пресичат Балтийско море между Русия и Германия, бяха повредени от експлозии, които според властите са умишлени актове на саботаж, въпреки че все още не е ясно кой стои зад атаката.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Даниел Митов: Митология е, че ДПС командва ГЕРБ

ГЕРБ се опитали да бъдат възрастният човек в стаята

Три автомобила се сблъскаха край Шипка

Три автомобила се сблъскаха на пътя от Казанлък за...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Реформатор води на изборите в Иран

Това показват предварителните данни

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg