https://www.gerb.bg/bg

Естония е готова да затвори също границата си с Русия заради нелегалните мигранти

Външният министър на Естония Маргус Цахкна, снимка: EPA/Hanna Johre NORWAY OUT

Драматичното нарастване на броя на мигрантите от Африка и Близкия изток, пристигащи на източната граница на ЕС, е част от „явна хибридна атака“, организирана от Москва, каза външният министър на Естония Маргус Цахкна, предупреждавайки, че влизането от Русия може да бъде напълно забранено, пише POLITICO.

В свое изявление Маргус Цахкна каза, че балтийската нация е „готова да затвори границата си с Русия“, ако ситуацията продължи. Нарастващата криза, добави той, „е още едно доказателство, че Русия не воюва само в Украйна; вместо това тя представлява заплаха за други страни“.

В същото време естонският вътрешен министър Лаури Ляанемец каза, че правителството планира да се справи с потенциалното увеличаване на броя на пресичанията, след като Финландия затвори всичките си контролно-пропускателни пунктове с Русия във вторник, обвинявайки Кремъл, че се опитва да разпали мигрантска криза. Хелзинки твърди, че „дейността на влияние“ на Москва е акт на възмездие за решението на скандинавската страна да се присъедини към НАТО след пълномащабната война в Украйна.

Финландската гранична служба казва, че нейни служители са видели случаи, в които техните руски колеги помагат на мигранти да преминат границата или затварят собствените си контролно-пропускателни пунктове, за да им попречат да се върнат. Оттогава те са издигнали бариери, за да помогнат за справяне със ситуацията.

Повече от 600 души от страни, включително Афганистан, Йемен, Сомалия и Мароко, са пристигнали във Финландия през последните седмици, много от които без необходимите документи. Не е ясно как биха могли да влязат или напуснат Русия, освен ако не са имали подкрепата на властите.

„Русия ги пропуска да преминат без никаква причина, което означава, че тези хора достигат до нас и ние трябва да се справим с това“, каза Ляанемец по-рано този месец.

Докато Кремъл отхвърли обвиненията, неговият съюзник Беларус беше широко обвинена, че е използвала същата тактика срещу Полша и Литва през 2021 г., организирайки полети от засегнати от кризата горещи точки като Сирия и Ирак и насърчавайки отчаяни хора да се опитат да преминат границата с ЕС.

Действията на Беларус дойдоха след санкциите на Запада, наложени на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на фона на брутално потушаване на вътрешната опозиция след президентските избори, за които наблюдатели заявиха, че са фалшифицирани в негова полза.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Приходите от пътни такси от началото на годината са 459 млн. лв.

Общите приходи от пътни такси, е-винетка, тол и контролни...

Мъж ограби игрална зала в Перник

Крадецът задигнал 5000 лева

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Новото нидерландско правителство положи клетва

Новото дясно правителство на Нидерландия създадено от коалиция, предвождана...

Европрокуратурата обвини български млекопроизводител за измама с евросредства

Европейската прокуратура повдигна обвинение на български млекопроизводител, получил средства...

Васил Терзиев и сам може да си тръгне, предполага Борисов (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Няма да се учудя кметът на София Васил Терзиев...

Цената на човешкия живот: Демонстрации в София показаха как да действаме при инцидент на пътя (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/et_DQDvNr44 Как се обезопасява мястото на пътнотранспортно произшествие, как се...

Иран не успя да си избере президент на първи тур

Масуд Пезешкиан печели над 10 милиона гласа

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg