https://www.gerb.bg/bg

ЕС започна военноморската си операция срещу хусите

Снимка: Stock by Getty Image

Европейският съюз (ЕС) стартира официално днес военноморската операция за сигурност Aspides („Щит“) в Червено море и Персийския залив. Това съобщи Съветът на Европейския съюз на официалната си интернет страница.

Целта на военноморската акция е чрез присъствие да се защитят търговските кораби в района от нападенията на хусите“. Задача на операцията ще бъде да осигури свободно преминаване на плавателните средства през Червено море и Персийския залив. В рамките на отбранителния си мандат, мисията ще придружава плавателни съдове и ще ги защитава срещу възможни атаки от множество домейни в морето.

Щабът на мисията ще бъде в Лариса, Гърция.

В хода на операцията се предвижда европейски военноморски сили да придружават търговските кораби в района. Действия ще се извършват и в Ормузкия проток, в международните води на Червено море, в Аденския залив, в Арабско море, Оманския залив и Персийския залив, се посочва в съобщението. Щабът на операцията ще бъде в гръцкото пристанище Лариса.

Съветът на ЕС отбелязва, че действията на хутите срещу търговското корабоплаване нарушават свободата на транзитно преминаване през проливи по Конвенцията на ООН за морското право. През януари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която осъди нападенията и отбеляза правото на държавите да защитават своите кораби от нападения.

Европейската военноморска мисия получи първоначално одобрение на 29 януари. Засега се предвижда операцията да продължи до февруари догодина.

Припомняме, че 12% от световната търговия и 30% от преноса на контейнери минават именно през тези два района.

До момента Франция, Германия, Италия и Белгия са потвърдили, че ще включат свои кораби в операция Aspide. Гърция ще предостави офицер за щабквартирата на мисията. Висши офицери ще предоставят също Италия и Франция.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Тексас се готви за „Берил“

Ураганът взе вече 11 жертви

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Италианският архиепископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на...

Проповедникът, ръководил смъртоносното религиозно събитие в Индия, отрича вината си

Проповедникът, който ръководи пренаселено религиозно събиране в Индия, на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg