https://www.gerb.bg/bg

ЕС: Искането на Русия за плащания в рубли е очевиден опит за разделение

„Искането на Русия за плащания в рубли е очевиден опит за разделение в Европейския съюз. Затова трябва да отговорим в единство и солидарност“.

Това каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън, като добави, че министрите ще обсъдят планове за извънредни ситуации за доставка на газ, предаде „Ройтерс“.

Тя направи изявлението след заседанието на енергийните министри от Евросъюза в Брюксел.

Незабавното спиране на руския газ би накарало редица страни, сред които Германия, да се насочат към рецесия и да изискват спешни мерки като затваряне на фабрики, за да се справят, според анализатори.

Тъй като много европейски компании са изправени пред крайни срокове за плащане на газ по-късно този месец, държавите от ЕС се опитват да изяснят дали компаниите могат да продължат да купуват горивото, без да нарушават санкциите на ЕС срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна.

Москва каза, че чуждестранните купувачи на газ трябва да депозират евро или долари в сметка в частна руска банка Газпромбанк, която ще ги конвертира в рубли.

Миналия месец Комисията каза на страните, че спазването на руската схема може да наруши санкциите на ЕС. Но също така се казва, че страните могат да извършват плащания в съответствие със санкциите, ако обявят плащането за завършено, след като е извършено в евро и преди конвертирането му в рубли.

В руския указ се казва, че задължението на купувача ще се счита за изпълнено само след конвертиране на чуждестранната валута в рубли.

Европейските столици вече поемат по различни маршрути и поискаха от Брюксел да предостави по-ясни съвети.

На подготвителна среща в понеделник преди разговорите на министрите Полша заяви, че използването на схемата за плащане на Москва в рубли ще наруши санкциите и поиска от Комисията да изясни това, казаха официални лица. България също отказа да се ангажира с руската схема, преди Москва да спре доставките на газ.

Междувременно Германия повтори решението на Комисията да позволи на компаниите да плащат, а Унгария каза, че купувачите могат да се ангажират с руския механизъм.

Министрите също така ще оценят напредъка в преговорите, за да направят правно обвързващо за страните от ЕС да напълнят своите газови хранилища на 80% до тази зима – като някои държави търсят повече гаранции, че страните ще споделят тежестта на закупуването на големи газови запаси на сегашните високи цени.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ердоган настоява Израел да спре кланетата в Газа

Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път критикува в...

Иранският президент полага клетва в началото на август

Новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкиан ще положи клетва пред...

Продължаваме промяната: Оставаме конструктивна опозиция

След проведеното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната",...

Екатерина Захариева: В момента всеки калкулира електоралните щети

Предложихме силен кабинет. Това заяви пред БиТиВи Екатерина Захариева....

Няколко пожара горят в Пловдивска област

В неделния следобед пловдивските огнеборци се сблъскаха с няколко...

Позиция на News24sofia.eu

Във връзка с стрелбата в София при, която загина...

ББР ще финансира болници и военни производства

Българската банка за развитие (ББР) има огромен потенциал. Тази...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Криминалистът Иван Савов с нови разкрития за убийството на Паруш Парушев (ВИДЕО)

В конкретната ситуация става въпрос за скандал, възникнал заради...

Премиерът оглавява делегацията ни за срещата на НАТО във Вашингтон

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще...

Главчев не вижда проблем служебен кабинет да прави смени в службите

Няма нищо по-логично служебно правителство да направи промени в...

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че би се присъединил...

Колумбийските власти арестуваха престъпник, издирван от Венецуела и Чили

Колумбийската полиция арестува един от основателите на Tren de...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg