https://www.gerb.bg/bg

Ердоган: Искаме мир в Сирия

Президентът Реджеп Ердоган, снимка: архив ЕПА/News24sofia.eu

Турският президент Реджеп Ердоган отново подчерта в петък значението на усилията за мир в съседна Сирия, призовавайки всички защитници на мира да подкрепят този ключов призив, съобщава Анадолската агенция.

Искаме мир в Сирия и очакваме всички, които се застъпват за мир, да подкрепят този исторически призив„, каза Ердоган пред журналисти по време на обратния си полет от Вашингтон, окръг Колумбия, където присъства на срещата на върха на лидерите на НАТО тази седмица.

Относно мирните усилия на Турция в Сирия, Ердоган каза: „САЩ и Иран трябва да приветстват тези положителни развития и да подкрепят процеса„.

Справедливият мир в Сирия би облагодетелствал най-много Турция измежду съседните страни„, каза Ердоган и добави: „Най-важната стъпка в този процес е да започне нова ера със Сирия.“

Относно потенциална среща със сирийския президент Башар ал-Асад, нещо, за което той намекна през последните дни, Ердоган каза:

Турският външен министър Хакан Фидан работи със своя сирийски колега, за да изготви пътна карта, ние ще предприемем съответните стъпки.“

От години се стремим да потушим огъня в нашата съседка Сирия„, каза Ердоган, имайки предвид продължилата повече от десет години гражданска война в Сирия, която изпрати милиони мигранти в Турция и създаде хаос близо до турската граница, която терористите групи се опитаха да експлоатират.

Терористичните групировки ще направят всичко възможно, за да отровят мирния процес в Сирия. Ще кроят провокации и ще поставят капани. Ние сме запознати с всички тези планове и сме подготвени.“, увери той.

Припомняме, че преди повече от 12 години дипломатическите връзки между Анкара и Дамаск бяха прекъснати, когато протестите прераснаха в гражданска война в Сирия. Турция подкрепяше въоръжени опозиционни групировки в северозападната част на страната, които имаха за цел да свалят от власт сирийския президент Башар Асад.

Преди това Ердоган и Асад се радваха на близки връзки.

Миналата седмица и двамата показаха готовността си да прекратят напрежението и да нормализират дипломатическите отношения.

Турското правителство е подложено на засилен натиск да депортира милиони сирийски бежанци на фона на рязък икономически спад и нарастващи антибежански настроения.

В края на юни Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия, след като турски войски попаднаха под обстрел от сирийци, разгневени от насилието срещу техните сънародници в Турция.

В Турция полицията задържа 474 души, замесени в атаки, насочени срещу сирийската общност в цялата страна, каза вътрешният министър Али Йерликая.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ изпращат F-22 в Близкия изток Сигнал срещу Иран

Централното командване на САЩ (CENTCOM) обяви в четвъртък пристигането...

Канадец, бивш служител на ООН, задържан в Швейцария за шпионаж

Бивш служител на ООН от Канада, който сега работи...

Руски военни скрили от Путин, че Киев готви настъпление в Курск

Ръководителят на руската армия Валерий Герасимов е подложен на...

Мария Захарова: Западът готви цветна революция в Сърбия

Западни идеолози чрез неправителствени организации (НПО) и средства за...

ВАС отхвърли искането на Андрей Гюров за отвод на шефа

Върховният административен съд (ВАС) прие като неоснователно искането на...

ИТН готови за изборите (ВИДЕО)

Има такъв народ" са готови за предсрочните парламентарни избори независимо...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борислав Гуцанов: Най-важното за един служебен кабинет е да проведе честни избори

Най-важното за един служебен кабинет е да проведе честни...

На вниманието на МВР! Синът на Станко Тодоров, Калин – тартор на иманярската мафия!

Надянал маската на комунистически наследник и впиянчен интелектуалец, синът...

Хамас избира новия си лидер

Хамас започна процес по избор на нов лидер. Групировката,...

МОН дава 7 млн. лв. за нови кабинети в 426 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) предоставя на 426...

Висши военни от САЩ и Израел се подготвят за евентуална иранска атака

САЩ засили военното си присъствие в Близкия изток

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg