https://www.gerb.bg/bg

Emergency Alert – „Сигнал за тревога“: Мобилен оператор стресна абонатите си с тест за тревога (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Emergency Alert, или иначе казано „Сигнал за тревога“, масово бе получен на мобилните телефони, които са на оператора „Виваком“. Съобщението бе придружено с вибрация и силно пищене, видя Информационна агенция News24sofia.eu.

Проверка на ИА News24sofia.eu показва, че мобилни телефони на другите оператори не са получили подобно съобщение. Екипът ни се свърза и с централата на МВР, откъдето ни пренасочиха към ГДБОП. Оттам уточниха, че нямат информация какво представлява този „Сигнал за тревога“ и не са били предупредени за неговото пускане.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

ГДБОП са предали постъпилите сигнали към отдел „Киберсигурност“, откъдето се очаква информация чак утре. Към момента не е ясно и дали това е официална система за предупреждение и дали при отваряне на известието би могло да навреди на мобилните телефони.

При обаждане на официалния номер на мобилния оператор автоматично се пуска записано съобщение, което гласи:

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Във връзка с получените известия за опасност на мобилните телефони, Ви уведомяваме, че беше извършен тест на системата за ранно известяване при бедствия и аварии„.

От екипът на News24sofia.eu питаме: Защо обаче клиентите на оператора не бяха предупредени за предстоящия тест на системата, а трябваше да стотици хиляди хора да бъдат подложени на ако не паника, то първичен стрес, вероятно и от „Виваком“ нямат отговор на този въпрос.

Във фейсбук профила си Божидар Божанков от ПП/ДБ коментира масовото известие на телефона си от BG ALERT – системата за ранно известяване, която се внедрявала в момента по думите му.

Божанков уверява в три неща:

Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение

Крайно време е да имаме таква система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява.

МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). „test test“ не е добро съобщение.

От тази информация излиза, че всъщност МВР би трябвано да са запознати със системата и тя не е нещо ново. Откъде произлиза цялото разминаване, предстои да разберем.

Около 45 минути след самия сигнал, от МВР разпратиха следното съобщение:

Във връзка с подготовката на системата BG Alert един от мобилните оператори – Vivacom или по-точно от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител, e пуснал ТЕСТОВО съобщение към абонатите. Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие.

От „Виваком“ обясниха, че не те са виновни:

По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.

От мобилния оператор се извиняват за причиненото неудобство и вярват, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението

Операторът ще продължи да работи с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояват за по-добри процедури за оповестяване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24sofia.eru!

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Защо машини отпечатваха празни бюлетини, пита Общественият съвет към ЦИК?

Общественият съвет към ЦИК настоява да се изготви задълбочен технически анализ...

ПП-ДБ-СС отново подканват Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" - "Спаси...

Борисов не знае защо Радев е отказал топлината на камината в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg