https://www.gerb.bg/bg

Екоактивисти залепиха ръцете си за две творби на Гоя (ВИДЕО)

Двама екоактивисти залепиха ръцете си за рамките на две творби на Франсиско Гоя в музея „Прадо“ в Мадрид в протест срещу „бездействието на властите“ срещу глобалното затопляне, предаде АФП.

Протестиращите не са увредили платната, съобщиха от испанската полиция. Те са насочили вниманието си към прочутите произведения на Гоя „Голата маха“ и „Облечената маха“.

Залепихме се за „Махите“ на Гоя в музея „Прадо“, се посочва в публикация в Туитър на организацията „Футуро вехетал“, предаде ТАСС. В публикацията се посочва, че преди седмица от ООН са признали невъзможността да се спази целта, поставена от Парижкото споразумение за таван на повишението на средната температура с 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалния период.

Организацията публикува и видеозапис от акцията на активистите й в музея „Прадо“. С черно на стената между двете картини е изписано „+1,5 градуса по Целзий“. Двамата активисти са задържани.

Това е поредна подобна акция в музеи в Европа през последните дни на екоактивисти. В петък в Рим екоактивисти хвърлиха супа по платното „Сеячът“ на Винсент ван Гог и се залепиха за стената до творбата, изложена в Палацо Бонапарте.

Акцията на активистите от движението „Ултима Дженерационе“ (Ultima Generazione, в превод: „Последно поколение“ – бел.ред) последва друга тяхна акция, при която те се залепиха за картината „Пролетта“ на Ботичели в галерия „Уфици“ във Флоренция, както и подобни нападения срещу произведения на изкуството от други екоактивисти по примера на британската организация „Просто спрете петрола“ (Just Stop Oil), чиито активисти заляха с доматена супа картината „Слънчогледите“ на Ван Гог в Националната галерия в Лондон.

Членове на движението „Летцте Генерацион“ (Letzte Generation, в превод: „Последно поколение“ – бел.ред) изсипаха картофено пюре върху пейзаж на Моне в музея „Барберини“ в Потсдам, Германия. А белгийски демонстрант се опита да залепи главата си за картината на Вермеер „Момичето с перлената обица“ в музея „Маурицхойс“ в Хага.

В последната акция, целяща да накара хората да осъзнаят важността на борбата с климатичните промени, участваха три жени, членове на „Ултима Дженерационе“.

Както и при други нападения, картината не е повредена, благодарение на предпазно стъкло, каза ръководителят на фирмата организатор на изложбата.

Очаквахме го, нямаше щети, но това е безполезно действие„, заяви президентът и изпълнителен директор на „Артемисия“ (Arthemisia) Йол Сиена.

Очаквахме такова нещо още преди откриването на изложбата и имахме няколко срещи с карабинерите и с шефовете на музея. Забранихме на всички да внасят чанти и раници и затова те не можаха да направят много,“ каза Сиена и продължи: „Когато активистките се приближиха до картината, една от тях извади малка консерва, която беше скрила в панталона си. Картината не е пострадала. След това момичетата се залепиха за стената под картината със суперлепило. Дори не затворихме изложбата, а само залата, тъй като реставраторът трябваше да оцени евентуалните щети. Рамката ще трябва да бъде почистена, а залата вероятно ще бъде отворена отново тази вечер„, добави Йол Сиена.

Това са показни демонстрации, които аз осъждам най-строго, въпреки че те са безсмислени действия. Активистките дори казаха на медиите какво ще сторят. За щастие засега те се прицелват само в картини, защитени от предпазно стъкло, но някой техен подражател може да причини сериозни щети на незащитени картини. Това са явни демонстрации, които не водят до нищо и активистите сами си вредят в очите на обществото„, коментира Йол Сиена.

Трите активистки срещу климатичните промени заляха със зеленчукова супа картината, преди да се залепят за стената. Преди това те скандираха срещу използването на изкопаеми горива и за екзистенциалната заплаха, която представлява изменението на климата.

Картината „Сеячът“ е заета от музея „Крьолер-Мюлер“ в нидерландския град Отерло за изложба с творби на Ван Гог в бившата резиденция на Наполеон в италианската столица.

На трите млади жени, извършили нападението, ще бъдат повдигнати обвинения за увреждане на културното наследство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украинското посолство в България призова да не се използва войната за политически цели у нас

Посолството на Украйна в Република България призовава всички официални...

Соня Колтуклиева: Поканих Марков и Михайлов на дебат, полковникът отказа!

Войната по върховете на младата партия "Величие" е факт....

Младежкото ДПС призовава за единство и подкрепа на Ахмед Доган

Младежкото ДПС заяви в официалната си фейсбук страница, че...

Хамас готов на споразумение с Израел

Хамас е приел американско предложение за започване на преговори...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Оранжев код за бури, градушки и мълнии в Северозападна България

За днес НИМХ издаде оранжев код за бури, градушки...

Голям пожар гори край Бургас

Голям пожар гори край Бургас, съобщава Нова телевизия. Огън е тръгнал...

Преброяване в ДПС

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, когото системата отчете като...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

Летни бури засегнаха Западните Балкани

Фронтът се насочва към България

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg