https://www.gerb.bg/bg

Екоактивисти осъдиха щата Монтана заради липсата на екологична среда

Снимка: iStock

Млади екоактивисти осъдиха щата Монтана, съобщава АФП. Те обвиниха властите за това, че заради тях са били изложени на опасните ефекти от изкопаемите горива и от климатичната криза.

Според властите в щата Монтана присъдата е абсурдна. Екоактивистите са убедени, че са постигнали исторически успех заради решението на съдия Кати Сийли, която постанови в понеделник, че Монтана е нарушила конституционното право на ищците на чиста и здравословна околна среда.

Съдия Кати Сийли обяви за противоконституционен щатски закон, който постановява, че държавните агенциите имат право да игнорират ефектите от парниковите газове, когато разглеждат заявления за разрешителни за петролни и газови проекти.

Решението по делото може да даде силен сигнал и да стимулира подобни процеси в цялата страна. В конкретния случай ищци са били 16 екоактивисти на възраст между 5 и 22 години. Децата са особено уязвими на влошаващите се климатични условия, добавя съдията.

Ищцата Рики Хелд, чието семейство има ранчо в Монтана, свидетелства по време на процеса, че поминъкът и благосъстоянието на нейното семейство били засегнати и от  горските пожари, и от екстремните температури, и от сушата.

Заради горските пожари, например, семейството на Хелд нямало ток в продължение на цял месец и накрая животните, които те гледали, измрели.

Главният прокурор на щата Монтана определи присъдата като абсурдна. Сега обаче всички погледи са отправени към законодателния орган на щата Монтана, който трябва да реши как да приведе делото в съответствие с конституцията. Незабавна промяна е малко вероятна, тъй като в щата Монтана доминират републиканците, които традиционно подкрепят добива на изкопаемите горива.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украинското посолство в България призова да не се използва войната за политически цели у нас

Посолството на Украйна в Република България призовава всички официални...

Соня Колтуклиева: Поканих Марков и Михайлов на дебат, полковникът отказа!

Войната по върховете на младата партия "Величие" е факт....

Младежкото ДПС призовава за единство и подкрепа на Ахмед Доган

Младежкото ДПС заяви в официалната си фейсбук страница, че...

Хамас готов на споразумение с Израел

Хамас е приел американско предложение за започване на преговори...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Запрянов успокои: Няма да изпращаме жива сила на фронта в Украйна

Изпращане на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

РЗИ-Монтана установи замърсяване на водата в три села в община Берковица

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е установила замърсяване...

„Бултюрк“: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

"Доган вече го няма. Периодът му приключи!". Това заяви пред...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg