https://www.gerb.bg/bg

Два танкера заседнаха в Червено море

Снимка: (архив) EPA

Два танкера, натоварени с петрол и токсични отпадъци, са заседнали в Червено море на линията на бойните действия между въоръжените сили на САЩ и йеменските хуси. Засега многократните опити на ООН да изпразнят и преместят корабите, за да се избегне разлив, са безуспешни, съобщават от Reuters.

Корабите са близо до пристанището на Рас Иса, Йемен, откъдето често излитат ракети на хусите, с цел спиране на движението през Червено море. Същата територия често е обстрелвана и от американските въоръжени сили.

Допълнително, един от двата кораба е блокиран във водите на Червено море от години. Миналата година от ОНН се ръководеха действия за преместване на милионите варели петрол от изоставения танкер FSO Safer, като операцията струваше 121 милиона долара.

Екип на ООН беше направил опит да премести FSO Safer и изхвърли товара на друго място, тъй като на борда му все още се съхраняват токсични отпадъчни води и остатъци от петрол. Те също се надяваха да продадат петрола на собствениците на новия танкер MT Yemen.

Нито един от корабите е помръдвал от август насам, тъй като хусите и техните врагове от правителството на Йемен все още не са стигнали до споразумение кой да получи парите от петрола, твърди анонимен източник пред Reuters. Смята се, че все още няма и споразумение за изтегляне на FSO Safer.

От Програмата за развитие на ООН заявиха, че водят дискусия „с всички заинтересовани страни в Йемен“ относно предаването на кораба. Говорител на ООН съобщи, че засега нямат данни от страна на хусите за каквото и да е „умишлено повреждане на кораба“.

Припомняме, че само за последната седмица имаше няколко случая на товарни кораби, поразени от ракетите на хусите. По техни думи атаките са в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Газа.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Летни бури засегнаха Западните Балкани

Кратка лятна буря удари Загреб и близките населени места...

Турция посредничи за сваляне на градуса на напрежението между Сомалия и Етиопия

Турция посредничи в преговорите между Сомалия и Етиопия за...

Михаил Миков вижда големи шансове за подкрепа на кабинета на ГЕРБ

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ....

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

Скандали, записи и заплахи за убийство разтърсват младата партия „Величие“ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nXoe5I2-4nQ&ab_channel=%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81 Най-новата парламентарна партия "Величие" е в криза относно кой...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ: Северна Корея не е изпратила войски в Украйна

Пхенян помага на Москва със снаряди и патрони

Пеевски: Президентът е подчинен на зависимости и връзки на Изток

Президентът Румен Радев обслужва чужди, а не националните български...

Беларус ще се защитава с всички средства от провокации във въздушното пространство

Беларус разположи допълнителни сили за противовъздушна отбрана (ПВО) на...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Мълния уби момиче на плаж в Гърция

Инцидентът е станал в Халкидики

Земетресение от 7 по Рихтер удари Перу

Издадено е предупреждение за цунами

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg