https://www.gerb.bg/bg

ДПС се регистрира за изборите с мисъл за кабинет

Без да сме преодолели политическата криза няма как да преодолеем другите кризи, на които сме свидетели – икономическа, социална, здравна, енергийна. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като партията се регистрира за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Движението депозира в ЦИК 5000 подписа.

Нагласата ни е онзи призив, който отправяме от 2016 г., най-накрая да се реализира – да има нормалност в политиката, за да преодолеем политическата криза, подчерта Карадайъ.

За пореден път отиваме на ненужни предсрочни парламентарни избори. Когато липсва диалогът на терена на политиката, няма как да има нормалност и редовен кабинет, коментира още Карадайъ. И призова партиите след изборите да седнат на масата на преговорите, за да се излъчи редовно правителство, а не да се чертаят разделителни линии и да се лепят етикети.

На въпроса ще има ли правителство след вота, Мустафа Карадайъ заяви: „Ще дам два отговора. Единият е от гледна точка на политиците и участниците в изборите. Ако сме си вземи поуката от уроците и правилно сме разчели волята на българските избиратели, да – трябва да има редовен кабинет. Вторият отговор е от гледната точка на избирателите. Те казват: вие сте длъжни да направите редовен кабинет и да ни решавате проблемите.„.

Лидерът на ДПС призова партиите да не чертаят разделителни линии и да се вслушат в желанието на избирателите, за да има редовно правителство.

Изброявайки кризите, Карадайъ посочи и войната в съседство на България и опустошителното природно бедствие в Турция, в което загинаха над 33 000 души, а стотици хиляди пострадаха и останаха без дом. Карадайъ добави, че ДПС се включи много активно в помощ на пострадалите. За нас реакцията и действията на държавата в първите часове на тази ужасяваща трагедия са повод за национална гордост. България бе една от първите държави, които реагираха със спасителни екипи на терен, каза Карадайъ. И припомни мащабната дарителска кампания, която Движението провежда в момента.

Отзоваха се всякакви хора независимо от тяхната партийна принадлежност, изтъкна лидерът на ДПС. Трябва не само по време на бедствия да се мобилизираме, за да преодоляваме проблемите, допълни Карадайъ и припомни, че политическата криза в България продължава повече от две години.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се надява Делян Пеевски отново да бъде в листите на партията и да бъде един от депутатите в следващия парламент. „За 2 г. ние не видяхме факти за Пеевски, свързани със санкциите по закона „Магнитски“. Осланяме се на върховенството на закона – невинен до доказване на противното. Карадайъ напомни, че Пеевски обжалва в САЩ административния акт на държавния орган.

Ако има достатъчно номинации, надявам се да не се откаже и да участва в листите„, каза Карадайъ.

Карадайъ очаква отговори на въпросите дали в листите на партиите ще бъдат нарушители на Конституцията, на граждански права, нарушители на човешки права. „Има и едни нарушители, които са доказани. Едни партии от кръга „Капитал“, който си има обръчи от партии, които се финансират от доказани виновни, които бяха разследвани – визирам „Нексо“. Там има призната вина, има платени десетки милиони за призната вина. Дали ще участват в изборите – на мен това ми е любопитно. Този въпрос стои на дневен ред, когато говорим за върховенството на закона“, отбеляза лидерът на ДПС и увери, че за движението върховенството на закона е върхова ценност.

Мустафа Карадайъ в заключение похвали реакцията на държавата след земетресението в Турция и Сирия, определи я като „повод за национална гордост“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Азербайджан предсрочно избира парламент на 1 септември

Азербайджан отива на предсрочни парламентарни избори на 1 септември,...

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата? (ОБНОВЕНА)

Няма да има официално обявяване на новия патриарх Даниил...

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Съюзниците обещали на Украйна 60 млрд. долара военна помощ годишно

Военните обещания, посочени в 20-те споразумения за сигурност, които...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg