https://www.gerb.bg/bg

ДНР обяви пристанището на Мариупол под свой контрол

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Пристанището на Мариупол е под контрола на проруските сили в региона. Информацията идва от ръководителят на сепаратистката република Денис Пушилин, а новината съобщи той по Първи канал.

При провъзгласяването на независимостта на ДНР през 2014 г. Мариупол, с население от около 450 000 души, реално остава под контрола на Украйна. Атаката на руските сили по Мариупол започна още в началото на офанзивата и в началото на март градът бе напълно обкръжен.

От повече от месец световната общност призова да се отворят реални коридори за евакуация на населението от града, който се очерта и като основна цел на руската армия, за да си осигури пълен контрол над Азовско море и свързаност между ДНР и Кримския полуостров. Стратегически важният индустриален и пристанищен град в момента е до голяма степен разрушен, а ситуацията и критична от хуманитерна гледна точка повече от месец.

И тази сутрин базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната потвърди, че през последните 24 часа руските сили са постигнали териториални успехи в Мариупол, като са успели да превземат централната част на града.

Според Едуард Басурин, говорител на Народната милиция на ДНР, основните сили на националистите са съсредоточени в индустриалната зона на компанията „Азовстал“, където има до 3500 бойци. Не веднъж до този момент обаче силите на ДНР обявяваха, че са „прочистили“ района на завода. Още преди дни Басурин обяви под контрол Мариупол.

Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, не коментира ситуацията в Мариупол, но подчертава, че комуникацията с украинските части е стабилна.

Междувременно Украйна обвини Русия, че е завзела кораб на пристанището в Мариупол. Осемнадесет моряци и съпругата на капитана са заловени, пише в понеделник в Telegram Людмила Денисова, комисар по правата на човека в украинския парламент. Сред плениците има египтянин и украински гражданин. Преди това руските войски са обстрелвали кораба, плаващ под либерийски флаг.

В пристанището на Мариупол се намира, блокиран повече от месец, и корабът „Царевна“, който е с български екипаж.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хванаха бус с мигранти на АМ „Тракия“ край Чирпан

В превозното средство имало 30 мигранти

Георги Георгиев пренася от СОС в НС уроците по местна власт

Георги Георгиев от ГЕРБ ще дава уроци на колегата...

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Скандали, записи и заплахи за убийство разтърсват младата партия „Величие“ (ВИДЕО)

Най-новата парламентарна партия "Величие" е в криза относно кой...

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg