https://www.gerb.bg/bg

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Димитър Главчев, снимка: БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило, уплашило и притеснило президент Румен Радев, та отказва да ръководи българската делегация за предстоящата Среща на върха на НАТО.

Позицията на България за предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон е съобразена с всички решения на Народното събрание, а Главчев гарантира, че няма да се излезе извън тях.

И премиерът Главчев потвърждава, че правителственото решение Радев да ръководи делегацията на България е взето предвид факта, е той е държавен глава, върховен главнокомандващ на въоръжените сили и НАТО-вски генерал. Обяснява и че утвърждаването на позиция от МС е рутинно действие и рамковата позиция винаги в годините се е синхронизирала между Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Затова и какви са причините да се притесни Радев, следва да се пита държавния глава, смята премиерът.

Премиерът Димитър Главчев потвърди, че той ще води българската делегация на предстоящата Среща на върха на НАТО през юли.

Припомняме, че предишното решение на служебното правителство бе именно президентът Румен Радев да води делегацията при съгласувана рамкова позиция.

Преди това премиерът Главчев се опита да попита Народното събрание, но още на ниво председателски съвет не се стигна до единно мнение, а и до обсъждане и гласуване в пленарна зала. От Продължаваме промяната – Демократична България“ смятаха, че Главчев трябва да представлява страната ни заради нееднозначните, а и на моменти откровено проруски позиции на президента ни. Че Румен Радев трябва да бъде начело на делегацията смятаха Възраждане, БСП и изненадващо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Явно след това Главчев и служебното правителство са отправили поканата към Румен Радев.

Днес след отказа на Румен Радев да пътува до Вашингтон се изказа и председателят на ДПС Делян Пеевски.

По време на пролетната сесия на НАТО, която се проведе в София, президентът Румен Радев беше на посещение в Унгария и Швейцария, като така не присъства и не се срещна с председателя на НАТО Йенс Столтенберг. Лично Радев не коментира декларацията на НАТО, която бе приета в София, но това направи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отделно на това и малко след това Румен Радев участва в срещата на върха на държавите от Б9 с участието на Столтенберг, където по предложение на българския държавен глава е бил променен първоначалният вариант на съвместното изявление, като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев. Така за първи път среща на Б9 завърши без обща декларация.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

КНДР видя зад военни учения „азиатско НАТО“

Северна Корея осъди в неделя съвместните военни учения на...

Св. Синод избира нов патриарх

Днес беше свикан патриаршески избирателен църковен събор за избор...

Израелски министър предупреди Иран след „заличаващ“ коментар

Израелският външен министър Израел Кац каза в събота, че...

Франция гласува за парламент

Франция в събота и неделя провежда предсрочни парламентарни избори,...

Русия: Дрон на коалицията приближи опасно руски самолет над Сирия

Москва отново изреди нарушения на западната коалиция

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Полските власти обмислят възможността да затворят последните два действащи...

Цената на човешкия живот: Демонстрации в София показаха как да действаме при инцидент на пътя (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/et_DQDvNr44 Как се обезопасява мястото на пътнотранспортно произшествие, как се...

Разбираха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици (СНИМКИ)

Разбиха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици, съобщи...

Мъж попадна в ареста за принуда и закана за убийство в Старозагорско

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg