https://www.gerb.bg/bg

Диалогът за социалната политика станал монолог според Иван Нейков

Снимка/източник: БГНЕС

Управляващите твърдят, че тази година социалната политика е била по-добра, защото са похарчени повече пари, докато управляваните казват: безработица бедност, липса на достъп до услуги. Няма разлика в 2020 г. от предишните години, просто защото двете оценки отново не се срещнаха. Това заяви пред БНР Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него е имало много неща, които е можело да се направят с въпросните пари, проблемът обаче бил в правенето на политиката.

По думи на бившия социален министър през цялото време сме гледали не тези, които ще бъдат подкрепяни, колкото това какво прави Европа и мерките се мотивирали с думите: „И там така правят. Ето, давам ви, целувайте ръка и бягайте“.

Диалогът не беше: „от какво имате нужда“, диалогът стана монолог, отбеляза той.

Нейков все пак призна, че голяма част от парите в социалната сфера бързо са влезли в хората за разлика от бизнеса, тъй като са работели и НОИ, и системата за социално подпомагане.

Според него това, което е останало от 2020 за следващата години, е неясното бъдеще на хората с увреждане, на най-уязвимите групи в обществото.

По негови думи липсва информираността на хората, тъй като поне 40% от информационния поток е бил коронавирус и всякаки други теми, касаещи конкретния човек в ежедневието му, са изчезнали.

Добавката по 50 лева за всеки пенсионер Нейков определи като гаф поради липсата на разчети за ефекта от тези стотици милиони, които бяха дадени.

Какъв е смисълът на всички да бъде дадено еднакво?, недоумява той.

По негови думи законът в социалната сфера е „Много лесно се дава, много трудно се спира“. Той бе категоричен, че там няма равнопоставеност. Да обясняваш на гладния и на сития равнопоставеност означава несправедливост, категоричен бе Нейков.

Относно индексацията на пенсиите той заяви, че с години „ще ручаме жабетата“.

След 1 януари 51% от всички пенсионери у нас ще взимат едни и същи пенсии – минималната от 300 лв., и това се изтъква като „вижте колко ви обичаме“. Ако в предизборната програма има глупост, не е голямо достойнство след това да се хвалиш, че си изпълняваш програмата, коментира бившият социален министър.

Той подчерта, че когато на човек не му стига пенсията, му се помага през социалното подпомагане, а не като се разрушава пенсионният модел.

По негови думи подходът „защото са ви ниски пенсиите, ние ви ги увеличаваме“, разрушава осигурителната система, която се базира на приноса.

Нейков посочи, че втората пенсия е един от важните елементи на пенсионния модел. Там по негови данни са натрупани над 16 млрд. лева лични пари на хората.

Нейков поясни, че при втория стълб има изключително голяма предвидимост – колкото осигуровки си направил, такава пенсия ще получаваш. Това може би притеснява управляващите, заяви той.

В момента във втория стълб са осигурени около 4 млн. души, а парите си са прехвърлили в НОИ около 50 000 души. В огромния брой случаи преместването на парите в първия стълб няма да увеличи парите според бившия социален министър.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Реформатор води на изборите в Иран

Това показват предварителните данни

Лейбъристите печелят убедително вота във Великобритания, според exit poll

Лейбъристите са готови да спечелят съкрушително проведените в четвъртък...

Двама в болница след сблъсък на тир и градски автобус в Бургас

Тир блъсна пълен с пътници автобус от градския транспорт...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg