https://www.gerb.bg/bg

Опозицията обвинява наред за въглищното споразумение – и власт, и синдикати (ОБНОВЕНА)

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите не пропуснаха да се скарат за свикването на извънредното заседание на парламента. На него предстои да бъде разгледано споразумението на властта с миньорите относно съдбата на въглищните централи.

Зам.-председателят на 49-то Народно събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин настоя преди да започне дискусията вносителите на проекта да оттеглят споразумението си между властта и миньорите, което мина днес и на Комисията по енергетика. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски. Този проект за решение е неконституционен, предвижда ратифициране на неформално споразумение, което не е в правомощията на Народното събрание. Народното събрание не може да позволи да стигне до своето дъно в дейността си, подчерта Вигенин.

Той настоя да се даде почивка, за да се формулира нов текст на декларация. Парламентарния шеф Росен Желязков обясни на Вигенин, че решението дали ще бъде оттеглен проектът за споразумение зависи изцяло от вносителите.

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски също призова вносителите да оттеглят проекти си за решение. Той настоя председателят на парламента да включи и проекта за решение на БСП относно въглищните централи за оттегляне на териториалните планове с аргумент, че защитават интересите на миньорите, енергетиците, България и правителството.

Председателят на парламента Росен Желязков уточни, че БСП не са събрали достатъчно брой подписи, за да може да бъде вкаран и техният проект за решение. Нямало и постъпил доклад от Комисията по енергетика. Свиленски го нападна, че свиква извънредно заседание на парламента по нощите.

Според Свиленски именно депутатът от ДПС Делян Пеевски подписва предложенията.

От „Възраждане“ също взеха думата. Адвокат Петър Петров изтъкна, че Народното събрание не трябва да играе гумен печат на премиера и на Министерски съвет. Мнозинството на некоалицията е решило да има извънредно заседание, за да може сглобката да одобри споразумението, сключено от премиера, възпротиви се Петров.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов запита в колко часа се е обадил Делян Пеевски на Росен Желязков, за да нареди да има извънредно заседание на парламента. Делян Пеевски кога ви се обади, обърна се Йорданов към парламентарния шеф.

В пленарна зала на Партийния дом присъстват премиерът акад. Николай Денков и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Снимка: БГНЕС

Доста късно самият дебат премина все пак на темата за подписаното споразумение, като най-активно се включиха депутати от опозицията – ИТН, Възраждане и БСП.

Радослав Рибарски обвини „Възраждане“, че се опитват да всяват напрежение и предлагат безидейно дърдорене. По думите му синдикатите също са поставили подпис под споразумението. Искра Михайлова обаче смята, че няма воля да се решат проблемите на хората и го попита: „Рибарски, можеш ли да минеш през протеста? Не можеш!„. Управляващите пуснали емисари, които да правят шушу-мушу сред протестиращите, но номерът не минал, според депутатката.

Изпълнимо ли е това споразумение, попита Георги Свиленски от БСП. Той поиска гаранции, че ще се защитят работните места на енергетици и миньори. Драгомир Стойнев обясни, че червените няма да подкрепят решението. Има повече неясноти, повече въпроси, отколкото отговори, смята социалистът. В точка 1 от споразумението той видя държавна помощ, която трябва да бъде договорена с ЕК, но пък нямало време това да се случи. Освен това пък някои мощности трябвало да останат затворени и да се пускат само при нужда. Някой обясни ли го това на протестиращите, попита Стойнев. По втора точка нищо не било направено, ако пък и нещо е свършено, то депутатите не знаят. Проблеми червеният депутат съзря и в точка 3. 2030 г. ще имаме само 1600 мегавата, това е решено вече, както обясни Стойнев, затова и недоумява за какво споразумение говорим.

Г-н премиер, г-н министър, бяхте ли откровени с протестиращите, заяви Стойнев.

МС вече е взел своето решение, обясни още той.

В точка 5 пък го смути записът „ТП“ и обясни, че става въпрос за Териториални планове за справедлив преход. Какво е това „ТП“, възмути се Драгомир Стойнев и недоумява как може така да се запише в документа. А споразумението било само хартия и поредната лъжа към хората, по думите му. За да не се съсипе енергетиката, червеният депутат призова властта да подаде оставка. Над 100 човека на срещата видяха кой управлява коалицията, заяви Тошко Йорданов.

Всъщност има еднолично управление на Делян Пеевски, изтъкна той и обвини премиера, че е мъжка секретарка на депутата от ДПС. Председателят на НС Росен Желязков, че ще го накаже за оскверняването. Наистина оставам без думи от речника, който използвате, обърна се към Йорданов депутатът от ПП/ДБ Васил Стефанов. Йорданов посочи, че едва се сдържал да каже по-груби неща на управляващите. Най-срамната партия се казва ПП, обясни Станислав Балабанов от ИТН. Вие предадохте българите и българските избиратели, заяви той. ПП/ДБ мразят хората, според Радостин Василев. Това споразумение няма юридическа стойност, разкри той и обвини некоалицията в шизофрения, а синдикатите първи трябвало да бъдат арестувани. Защо се съгласяваме на този план кон за кокошка, недоумява и Костадин Костадинов.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Един мигрант е в тежко състояние след катастрофата край Ямбол

Един от мигрантите, пътувал в джипа, който катастрофира край...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

Ивелин Михайлов вещае разпадане на ПГ на „Величие“

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно...

БСП и ИТН „засекретиха“ позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО

Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър...

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg