https://www.gerb.bg/bg

Депутати кръстосаха шпаги за машините и в кулоарите на Партийния дом (ВИДЕО)

Временната парламентарна комисия по проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, чието заседание бе свикано два дни след първия тур на местния вот в светлината на скандала „Кодгейт“, и на която следваше да присъства и председателят на ДАНС Пламен Тончев, не проведе заседание, тъй като не събра кворум.

Съдът не връща машините. Не, съдът казва, че има нарушения, незавършена процедура, абсолютно законно е решението на ЦИК за първи тур (да се гласува само с хартиени бюлетини – бел.ред), и то остава такова, докогато тази процедура (по верификация на машините – бел.ред.), не бъде завършена„, отсече преди непровелото се заседание Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Божидар Божанов, народен представител от ПП/ДБ, пък изрази надежда – в неделя на втория тур на местните избори, да се гласува и с машини след като приключи процеса по верификация. Отрече и обвиненията, които според Тошко Йорданов от ИТН и Десислава Атанасова от ГЕРБ, са отправени спрямо него и Кирил Петков за оказван корупционен натиск за 640 милиона лева.

Питайте тези, които ме обвиняват„, лаконично отрече обвиненията за втори път той.

Няма желание от страна на управляващите да я има тази комисия„, остър бе след провалилото се начало на заседанието на комисията Тошко Йорданов.

Според Георги Свиленски, председател на парламентарната група на БСП, притеснителното в казуса „Кодгейт“ е това, че някой

може да след като е приключил процеса по сертифициране, да отиде и да продължи да пипа по машините или по създаването на кода.“

И призова – съответните органи следва да кажат дали има престъпление или не, но самият факт, че зам.-министър Стойнов е бил там и е снимал, е притеснителен.

А защо се провали то – поради неявяване на половината от членовете на 12-членната комисия, в това число и на временния й председател Хамид Хамид от ДПС.

Решението на Централната избирателна комисия да се гласува единствено с хартиени бюлетини на преминалия вече първи тур на местните избори, е напълно законно. Освен това – верификацията на машините следва да бъде правена от самия министър на електронното управление Александър Йоловски, а не от станалия известен около доклада на ДАНС зам.-министър Стойнов, подчерта още депутатът от ПП/ДБ, който също така е и бивш министър на електронното управление.

Кога ще бъде направен нов опит да се събере комисията – все още неясно, но най-вероятно това ще стане факт следващата седмица, уточни на наш въпрос Георги Свиленски от БСП.

Припомняме, че в навечерието на местните избори избухна скандал след изнесена инфорамция, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел хеш кода на машините за гласуване. Самият Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС. На извънреден брифинг ЦИК обяви, че отменя машинния вот и че гласуването на първи тур ще бъде само с хартия.

Това решение бе обжалвано от ПП/ДБ.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ЕДИНСТВЕНО В News24sofia.eu! Кой е митрополит Даниил Видински – новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2...

ТЕМАТА НА News24sofia.eu! Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

Дясната ръка на Васил Божков и спонсор на Мая Манолова – Мишо Булинса отмаря в Гърция с тайно гадже

Петролният контрабандист Михаил Иванов, познат като Мишо Булинса, които...

Окончателно: С 1,77% поскъпва средно токът в страната от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране () утвърди със...

Европа попада в капана на нова зависимост от Русия

Вълната от евтини руски торове може да доведе до...

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и...

На втори тур се решава кой ще е новият патриарх (СНИМКА)

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бойко Борисов ще разговаря с Радев за кабинет (СНИМКИ)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов пристигна...

Антисемитските прояви в Германия са се увеличили с 83% през 2023 г.

Антисемитските прояви в Германия, от графити до опити за...

Автомобил се запали в движение на АМ „Тракия“ край Карнобат

Лек автомобил се запали в движение на АМ "Тракия",...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Мис Крокодил се обзаведе с кичозни табуретки (СНИМКИ)

Откакто е на романтично пътешествие в Маракеш с мъжа...

Земетресение от 7 по Рихтер удари Перу

Издадено е предупреждение за цунами

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg