https://www.gerb.bg/bg

Денков представи как ще се затварят училищата

Снимка: архив БГНЕС

Тежки последици вече по отношение на образованието посочи министърът на образованието Николай Денков.

Не само в качеството, а има изостряне на два други проблема – изостряне сред родителите дали да е присъствено или неприсъствено обучението. „Това е рана, която трябва да заздравим чрез последователна политика за интересите на децата“, посочи той. Вторият е загубата на мотивация на учениците да се върнат в училище. Проблемите са представени на оперативно заседание на правителството.

По отношение на локалните мерки не се променя нищо в сферата на образованието. Карантирането остава както досега – и на ниво паралелка, и училище, основната промяна е свързана с това, че нивото за риска на училищата е свързано с това дали има риск хората да останат без адекватни лечебни грижи. Остава правото на избор, ако родителите смятат, че рискът е прекалено голям да оставят децата вкъщи на онлайн обучение с риск, че образованието няма да е еднакво качествено.

В първа зона промените ще са следните: продължават заниманията по интереси, без смесване на паралелки, спират се екскурзии, посещения на музеи, зелени екскурзии, олимпиадите и състезанията ще са присъствени при дистанция, зелен сертификат или осигурен тест на място.

Във втори етап спират заниманията на интереси, с изключение на тези в занималните, групови дейности за личностно развитие ще са само след тест, без тези, които имат зелен сертификат или тестването преди занятията.

В третия етап – 1 до 4 клас остават присъствено, 5-12 клас в ротация, която продължава в период една седмица, няма да има по-дълги периоди, без ротация ще се учи в центровете с деца със сензорно развитие и центровете за подкрепа.

В четвърти етап – 5-12 клас трябва да се изтегли от училищната мрежа, а за децата от 1 до 4 клас ще се решава според ситуацията – каква е заболеваемостта и в клъстера от области доколко са налични легла за интензивна грижа за деца.

Ако в малките населени места има два пъти по-малка заболеваемост, децата могат да останат в образователната система, дори когато се надмине 4 етап в дадената община.

За тестовете в училищната мрежа Денков каза, че те остават въпреки лошите отзвуци в обществото. Той е категоричен, че тестовете се използват масово в други страни. Няма да има никаква промяна в подхода с тестовете и те ще бъдат използвани максимално от 1 до 4 етап, където има присъствено обучение. Водят се разговори за качеството, но това е друг въпрос, заключи министърът.

Асена Сербезова добави, че тестовете за учениците са достатъчно надеждни и има държави с подход с тестване в домашни условия.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

Михаил Миков вижда големи шансове за подкрепа на кабинета на ГЕРБ

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ....

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

Губернаторът на Масачузетс зове Байдън да се откаже

В открита петиция се намеква за нов кандидат

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg