https://www.gerb.bg/bg

Денков пред „Политико“: Край на широко затворените очи за руската намеса

Николай Денков, снимка: архив БГНЕС

Набиращата популярност българска проруска партия „Възраждане“ разби офиси на ЕС в София, блокира физически депутати в парламента, заплашваше хора на прайд събития и призоваваше враговете на президента Владимир Путин да бъдат унищожени – и какво се случи? Не много. Същото може да се каже и за поредица от мистериозни взривове в оръжейни заводи – инциденти, които са под интензивно наблюдение, в момент, когато София увеличава производството на оръжия за износ в Украйна. Въпреки това, което може да се окажат сериозни руски атаки на българска територия, софийските следователи са обвинявани в години на бездействие, прикриване и протакане.

Това посочват от в. „Политико“.

В интервю за изданието новият министър-председател на България Николай Денков заяви, че е крайно време да се сложи край на този модел на правоохранителните органи и службите за сигурност да си затварят очите, когато става дума за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците.

Денков дойде на власт на 6 юни и е изправен пред брутален опит да насочи нестабилното си правителство към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и властови мрежи, упражнявани чрез шпионските служби и организираната престъпност, държат огромна власт, пише „Политико“.

Независимо от това, в началото на опита си да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние, той направи необичайната стъпка да отправи директен призив към прокремълската ултранационалистическа партия „Възраждане“, като настоя властите да разследват дали поведението ѝ е преминало законовите червени линии.

На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа се е увеличила до около 16% спрямо 10% през есента, че е „неофашистка“ и води „война срещу европейските ценности“.

Запитан за призива си за действие срещу „Възраждане“, той посочи, че в подхода си към руската намеса българските официални лица често са възприемали правилото от заглавието на последния филм на Стенли КубрикШироко затворени очи„.

Единственото, които поисках, е различните институции да престанатда гледат встрани, подчерта той в Брюксел миналата седмица. По негови думи публичните му изказвания относно „Възраждане“ са били реакция на лъжите„, използвани агресивно от партията и други промосковски формации, за да плашат българското население с прокремълска пропаганда.

Те разпространяват (лъжи) чрез социалните мрежи, за да сплашат населението и да се опитат да използват тази среда за извличане на някаква политическа полза„, отбелязва говорещият тихо бивш химик, допълвайки, че „Възраждане“ е прибягнала до „езика на агресията“ и подстрекателството.

Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече„, категоричен бе той.

Всъщност лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, наричан г-н Копейкин заради промосковската си и антиевропейска позиция, не прави опити да прикрива лоялността си. Скоро след неуспешния бунт на Евгений Пригожин в края на миналия месец той заяви, че дълг на обикновените българи е да унищожат „деформираните боклуци“ – навярно опонентите на Путин в България, които се надяват, че метежът на наемниците от групировката „Вагнер“ може да означава края на президента Путин. Партията се стреми и към провеждане на референдум за спиране на присъединяването на България към еврото – друг от приоритетите на Денков.

Не след дълго призивът на Денков за действие от 27 юни започва да действа. В същия ден Софийската градска прокуратура съобщи, че ще разследва Костадинов за реч на омразата и подбуждане към насилие. Самият Костадинов отхвърли хода на Денков срещу себе си с думите, че премиерът просто изпълнява инструкциите на американското посолство в София.

Запитан дали се опасява, че един легален подход към „Възраждане“ може да има обратен ефект – да позволи на партията да натрупа още повече дивиденти, като твърди, че е жертва на прозападна репресия, Денков се усъмни, че това може да направи реториката на „Възраждане“ по-скандална. „Те и без това го казват„, отбеляза той.

Взривове посред нощ

Пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо засили ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна.

Това не само предизвика колизии с Москва, но и с президента Румен Радев – бивш пилот на МиГ-29, който не е категоричен относно позицията на България в НАТО и е враждебно настроен към въоръжаването на Киев.

Тази стъпка насочва вниманието и към поредицата от необясними взривове и пожари в български оръжейни заводи и складове от 2011 г. насам. Последната експлозия се случи в град Карнобат в обект, който беше засегнат и миналата година в резултат на това, което собственикът определи като руска атака.

Независимо че години наред българските власти уж разследват инцидентите, официалните лица са предпазливи по отношение на това какво наистина се е случило и дали руснаците са наредили атаките срещу съоръженията.

Запитан какво се случва, Денков заподозря разтакаване. „Не знам, защото нямам представа доколко тайните служби, системата на прокуратурата са се опитали да намерят отговора„.

В същността си предположенията на Денков, че властите никога не са се вглеждали прекалено в случаи като „Възраждане“ и взривовете в завода, разкриват степента на руско влияние в българските институции. Много от най-влиятелните лица в България произхождат от свързаните с Москва служби за сигурност от комунистическо време. След падането на Берлинската стена тези олигарси в сянка заграбиха първокласни национални активи и създадоха все още широко разпространени мрежи за организирана престъпност, които източват средства от ЕС, извършват изнудване и контрабанда на наркотици, оръжие и хора, пише „Политико“.

Българският премиер обаче изрази надежда, че тенденциите се променят. „Почти съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление, той е жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда„, посочи Денков.

Трябва да обясним на хората какви са ползите от пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО„, настоя той и допълни, че според него този въпрос „никога не е бил обясняван правилно“ на населението.

Старото – вън

Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби, която да изкорени агентите на Москва.

Опитите на властите обаче срещат съпротивата на президента Радев, който е смятан за промосковски настроен и в момента подписва заповедите за назначаване на шефовете на различните служби за сигурност, което възпрепятства всяка промяна в системата.

За да преодолее тази спънка, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме „един или два месеца„, по думи на Денков, „освен ако президентът не промени мнението си, което, според мен, би било съвсем логично за него„.

Министър-председателят е изправен пред трудна битка в опитите си да отърве страната си от руското влияние – самият той признава, че не може да се каже колко далеч се простира обхватът на Москва.

На въпрос дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение, или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се разсмя, а след миг на размисъл отвърна: „Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Осъдиха 15-годишен, готвел нападение срещу коледен базар в Германия

Германски съд осъди 15-годишно момче на четири години затвор...

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Молдова разчита на алтернативни доставки на газ от България

Молдова разчита на българската страна за осигуряване на алтернативни...

Калин Стоянов откри следа как Брендо се е върнал у нас

Вътрешният министър Калин Стоянов изненадващо и само в рамките...

Съдът оправда Камен Донев по делото за обида към директора на Народния театър

Софийският районен съд (СРС) оправда актьора Камен Донев по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg