https://www.gerb.bg/bg

Денков не дава пари на зърнари на печалба, иска да види данъчните им декларации (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023 г. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г., за се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на съвместното си изявление с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии.

Той подчерта, че правителството не може да предоставя финансова помощ на зърнопроизводители, които са реализирали печалби през изминалата година. Това нарушава икономическата логика и правилата за държавна помощ, което би било в ущърб на другите граждани в страната, бе катогоричен той.

С оглед на данни, предоставени от НАП (Националната агенция за приходите), премиерът представи статистика, отразяваща печалбите на зърнопроизводителите през последните години. За периода от 2018 г. до 2022 г., секторът регистрира постоянно нарастващи печалби. През 2018, 2019 и 2020 година печалбата варира между 900 милиона и 1 милиард лева. През 2021 година печалбите скочиха на 2 милиарда лева, а за 2022 година вече са декларирани близо 3 милиарда лева.

Снимка: БГНЕС

Премиерът Денков подчерта, че правителството отделя специално внимание на селскостопанския сектор и го обяви за приоритетен. Дали секторът е на загуба, предстои да стане ясно от финансовите отчети. За 2023 г. земеделските производители са получили общо 3 млрд. лв. европейско и национално финансиране. България е на второ място по обем на средствата, които са предоставени през 2023 г.

Няма никакви основания за тези протести, убеден е Денков. Според него неслучайно те се правят малко преди ротацията. Протестите забавят помощта на производителите, които всъщност са в нужда, изтъкна Денков.

Относно поисканата оставката на земеделския министър Кирил Вътев – това е политическо искане и е несъстоятелно, категоричен бе премиерът Денков.

Само час преди изявлението на премиера двете големи организации – Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската аграрна камара (БАК) обявиха, че отхвърлят предложението на правителството за 150 млн. лв. подпомагане, заради методиката на подпомагане и искат тя да е на база данъчната декларация от последните три години. Затова и утре двете организации излизат по пътищата да протестират на предварително обявените точки в страната.

Снимка: БАК
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обединеното кралство търси балансирана позиция за Израел и Газа

Великобритания иска балансирана позиция относно войната в Близкия изток...

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg