https://www.gerb.bg/bg

Денков е за увеличаване на националните вноски в бюджета на Европейски съюз (ВИДЕО)

България подкрепя увеличаването на националните вноски към бюджета на общността. Това заяви премиерът Николай Денков, цитиран от БНТ. Той е в Брюксел за започналото вчера заседание на Европейския съвет.

Българската позиция е, че ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим“, обясни министър-председателят. Той допълни, че затова е по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите в ЕС.

По думите на Денков в първия ден на срещата на върха в Брюксел са обсъдени конфликтът между Израел и „Хамас“ , както и бюджетът и промяна във финансовата рамка на общността.

Той посочи, че по първата тема има пълно единодушие за това, че Израел е брутално нападнат с терористична атака в невиждан мащаб, която очевидно е имала за цел да провокира не само Израел, а целия свят, с извършените жестокости. Николай Денков допълни, че Израел има право да се защити и трябва бъде подкрепен в това отношение. Той каза още, че същевременно трябва да се запази живота на невинните хора от другата страна, хванати като заложници в ивицата Газа. Премиерът отбеляза, че голяма част от разговорите са преминали в търсене на баланса между изконното право на Израел да се защитава и да накаже извършителите на атаката, и в същото време да се запази животът на невинните хора.

По отношение на годишната рамка целта беше да се чуят различните гледни точки и да се подготви вземането на решения за декември. Имаше различни гледни точки, но имаше и желание за постигане на компромис„, заяви той.

Денков посочи, че има пълно съгласие по отношение на важността очертаните от ЕК приоритетиза Украйна, за миграцията и за помощта на общността за засегнати от природни бедствия страни. „Въпросът е как точно да се балансират и откъде ще дойдат средствата„, добави министър-председателят.

Той коментира и насроченото днес извънредно заседание на парламента заради ветото на президента Румен Радев върху промените Закона за енергетиката.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

На втори тур се решава кой ще е новият патриарх (СНИМКА)

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на...

Заради пожар евакуират жителите на варненското село Доброглед

Заради голям пожар евакуират жителите на варненското село Доброглед, съобщи...

Терзиев иска ВАС да му разясни решението за реорганизацията на движението около НДК

Ще настояваме да получим тълкувание от Върховния административен съд...

Ердоган оставя вратата за възстановяване на отношенията със Сирия отворена

Турският президент Реджеп Ердоган не изключва възможността за среща...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg