https://www.gerb.bg/bg

Денков: Децата много често не разбират защо учат едно или друго нещо

Снимка: архив БГНЕС

Има три проблема, които трябва да решим. Първият е свързан с високата академичност, на това, което се представя на децата. Тя може да идва от учебните програми, може да идва от учебниците. От това, което правим като преглед в момента изглежда, че има доста голям проблем с учебниците, но тъй като те се базират на програмите, ние трябва да почнем от програмите, да сме сигурни, че там излишният академизъм е премахнат и след това да се отрази в учебниците. Това каза образователният министър Николай Денков в ефира на БНТ.

По думите му вторият проблем е свързан с това, че децата много често не разбират защо учат едно или друго нещо.

Затова трябва да дадем възможност с примери, които свързват това което учат с техния живот, с това, което се случва около тях, включително и да отидат за уроци по история на исторически места. Да успеят да свържат това, което учат, с това, което ще им трябва след това и което им изгражда мирогледа„, заяви Денков.

Третият проблем според образователния министър е, че няма достатъчно време за упражнения за усвояване на компетенциите и уменията, които изграждат един човек и му помагат да се реализира в живота.

Третият проблем е свързан с първите два. Ние като махнем академизма, като дадем примери, ще помогнем повече да се упражняват, но изисква също така и повече време за упражнения. Аз не не искам да влизам днес в тази тема, но затова и поставихме въпроса дали няма нужда от малко по-дълга учебна година там, където нашата учебна година е по-кратка от учебната година в другите държави„, каза той.

Денков, посочи още, че понякога написаното в даден учебник е в пъти повече от заложеното в съответната учебна програма.

Той обясни, че се обмисля възможността да има разнообразни материали за учениците с различни интереси и ниво на подготовка, но това по-скоро трябва да стане чрез помагала и електронни ресурси.

Образователният министър заяви също, че се работи по осигуряването достъп за всички ученици до видеоуроци и др. ел. ресурси.

Денков коментира и новите правила по отношение на матурите. По думите му промените са очаквани и необходими, като част от тях за заложени в Закона за предучилищното и училищното образование, приет през 2015 г. Те са свързани с по-големия брой предмети за втората матура, включително и изпитите на професионална квалификация в професионалните гимназии.

Ще има и повече въпроси с отворен отговор, което плаши децата и родителите, но за учениците, които знаят как да изразят собствена мисъл, това щяло да бъде по-лесно, а не по-трудно.

Променя се и прагът за тройка от 23 на 30 точки, защото не е бил променян от 2008 г. и е бил вече неадекватен, като идеята е за тройка да се знае поне една трета от материала.

Във връзка с казуса с признаването на званието на председателя на ПГ на „Продължаваме промяната“ и кандидат за управител на БНБ Андрей Гюров, Николай Денков заяви: „Висшето образование в Европа има три степени – бакалавър, магистър и доктор. В момента, в който има „доктор“, той е завършил най-високата степен и оттам нататък няма значение какво се е случвало преди това.

Той има легитимна диплома за „доктор“, която е по-висока от „магистър“, така че няма какво да се спори тук„, допълни Денков и поясни, че резултатът от проверката за дипломата на Андрей Гюров е излязъл в рамките на ден, тъй като Виенския университет разполага със списък на дипломантите си и проверката по същество е отнела минути. „Бързата реакция се дължи и на високия обществен интерес. Ако беше за Каримански, щяхме същото да направим„, увери той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Един мигрант е в тежко състояние след катастрофата край Ямбол

Един от мигрантите, пътувал в джипа, който катастрофира край...

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

Зеленски: Засилваме своята ПВО мощ

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари...

Украинското посолство в България призова да не се използва войната за политически цели у нас

Посолството на Украйна в Република България призовава всички официални...

Бербок: Путин иска да разклати европейската сигурност

Помощта за Украйна не била благотворителност

Теч на отровен газ на летището в Куала Лумпур изпрати 20 души в болница

Около 20 души на международното летище в Куала Лумпур,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg