https://www.gerb.bg/bg

Дания също прекрати разследването за „Северен поток“

Снимка: (архив) EPA

Дания прекрати разследването си на взривоветена газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, съобщава „Ройтерс“.

Тя стана втората страна, направила това, след като през февруари и Швеция приключи своето разследване.

Газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Швеция, Дания и Германия започнаха отделни разследвания на взривовете на „Северен поток“, като всяка от страните строго контролираше информацията.

Разследването е довело властите до заключението, че е имало умишлен саботаж на газопроводите. Оценката обаче е, че няма достатъчно основания за водене на наказателно дело в Дания„, посочват от полицията в Копенхаген.

Москва и Западът, които са във вражда заради нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г., взаимно се обвиняват за взривовете на газопроводите. Всяка от страните отрича да е замесена и досега никой не е поел отговорност.

Швеция вече прекрати разследването си с мотива, че няма юрисдикция по случая. Тя обаче е предала доказателства на германските следователи, които все още не са публикували никакви открития.

Датската полиция заяви, че е сътрудничила със съответните чуждестранни партньори, като проведеното разследване е било „комплексно и всеобхватно“.

В случай че единственото оставащо разследвание – германското, не установи убедително доказателство, загадката зад един от най-дръзките актове на инфраструктурен саботаж в съвременната история може да остане неразгадана.

Веднага след инцидента Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. „акт на саботаж“. От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

В началото на март миналата година няколко западни медии съобщиха, че „проукраинска групировка“ може да е замесена в експлозията на газопроводите. Според медиите НАТО се е стремял да не допусне тази информация да стане публична, тъй като това би довело до изостряне на отношенията между Украйна и Германия.

През февруари 2023 г. американският разследващ журналист и носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията.

В публикациите се посочва, че администрацията на Зеленски не е знаела за предстоящия саботаж. Украинският президент също отхвърли всички обвинения, като подчерта, че „украинците определено не са извършили това“.

Последвайте ни в Google News Showcase 

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

10% положителни за лаймска болест – но от изследвалите се

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ предупреждават гражданите си да не пътуват до Ливан

Съединените щати призоваха американските граждани да се въздържат от...

ДПС-Пловдив свали доверие от депутата Рамадан Аталай

Причината - слаби резултати на изборите в областта

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

Иван Демерджиев си самоназначил барети за охрана

В продължение на 40 дни бившият служебен вътрешен министър...

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Тайван повиши предупреждението си срещу пътувания до Китай, съобщава...

Без дебат СОС гласува актуализация на бюджета на София за 2024 година

Общинските съветници гласуваха без дебат актуализация на бюджета на...

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Могили от боклук, гниещи в жегата, се трупат близо...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg