https://www.gerb.bg/bg

Дания изпраща 300 затворници в Косово

Снимка: EPA

От затвор в източната част на Косово се местят всички домашни затворници, за да се отвори пространство за чуждестранни затворници, които ще бъдат транспортирани по въздух от Дания, съобщава „Ройтерс“.

Очаква се Дания да изпрати 300 лишени от свобода в балканската страна – на повече от 2000 километра. Това е безпрецедентен ход, който е остро критикуван от датските експерти по правата на човека.

Косовските затворнически служби ще възстановят затвора в Гниляне през следващите две години съгласно датските стандарти, преди да приемат осъдените от страни извън Европейския съюз, които трябва да бъдат депортирани от Дания след присъдата си.

Самият осемгодишен затвор не поражда опасения за правата на човека, но решението за настаняване на затворници в Косово го прави, заяви Терез Ритер, правен директор на датската правозащитна организация Dignity.

Имаше достоверни твърдения за злоупотреби в миналото„, отбеляза тя. „Това не означава, че ще се случи (в Косово), но определено има повишен риск в сравнение с това, ако те са в датски затвор„.

В своя доклад за страната за 2023 г. Държавният департамент на САЩ заяви, че въпреки че затворите в Косово отговарят на някои международни стандарти, насилието сред затворниците, корупцията и неадекватното отношение към лишените от свобода с умствени увреждания продължават.

Комитетът на ООН срещу изтезанията отбелязва в доклад от декември 2023 г., че е загрижен за достъпа на затворниците до здравни грижи и семейни посещения.

Парламентът на Косово одобри споразумението миналия четвъртък. Дания – богата скандинавска страна, счита, че то ще ѝ помогне да се справи с пренаселените затвори и недостига на охрана в затворите.

В замяна Косово – една от най-бедните страни в Европа, ще получи 210 милиона евро през следващите десет години.

Никакви лица, които са осъдени по обвинения в тероризъм или имат доживотни присъди, няма да бъдат прехвърляни в Гниляне.

Лицата, които ще пристигнат, са лесно управляеми от нашата система“, увери Исмаил Дибрани, ръководител на косовските затвори.

Полът на затворниците не е уточнен.

Управител на датски затвор ще управлява съоръжението съвместно с местен директор, а всички надзиратели ще бъдат местни граждани.

Пазачите на косовските затвори ще преминат обучение от датските власти, за да гарантират, че отношението към затворниците отговаря на датските и международните стандарти за правата на човека, уточниха от датското министерство на правосъдието.

Датските експерти по правата на човека обаче не са убедени в резултата.

Двумесечен курс не променя поведението„, категорична е Ритер.

Очаква се първите осъдени да бъдат прехвърлени между 21 и 25 месеца след началото на реконструкцията на затвора, която трябва да започне до седмици.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПРАВО НА ОТГОВОР! Д-р Гълъбица Спахиева: Нямам голи снимки!

След като по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu писа в...

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Илияна Йотова все още се надява на добро и силно правителство

Въпреки че в последните години изхабихме думи като воля...

Австралия обвини в тероризъм 19-годишен, опитал да убие политик

Той е влязъл в офиса на политка, няма пострадали

ПЪРВО В News24sofia.eu! Мис Крокодил се обзаведе с кичозни табуретки (СНИМКИ)

Откакто е на романтично пътешествие в Маракеш с мъжа...

ИТН пристана на Бойко Борисов! Тошко Йорданов: „Изчегъртването на ГЕРБ е отминал етап“

ИТН пристана на Бойко Борисов: Тошко Йорданов: „Изчегъртването на...

Задържаха пиян мъж за агресия към полицаи в Пловдив

33-годишен мъж е задържан за проявена агресия срещу служители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg