https://www.gerb.bg/bg

CSIS: Повече от 2,5 милиона боеприпаси са транспортирани от Северна Корея до Русия

Снимка: Stock by Getty

Базираният във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания (CSIS) е проучил стотици търговски сателитни изображения на доставките на боеприпаси от Северна Корея до Русия от август 2023 г. насам.

Както пишат авторите на проучването, корабният трафик между севернокорейското пристанище Наджин и руските пристанища в Далечния изток все още продължава, въпреки че са настъпили някои промени в корабната дейност. Това обобщи Би Би Си.

Авторите на проучването са установили, че от август 2023 г. насам е имало поне 25 посещения на пристанище Наджин за натоварване на севернокорейски боеприпаси и доставянето им в Русия.

Най-малко 19 кораба с деактивирани транспондери са се отзовали на пристанище Восточний в Русия, за да разтоварят и натоварят контейнери.

CSIS изчислява, че тези плавания са улеснили прехвърлянето на повече от 2,5 милиона артилерийски снаряди и други боеприпаси.

Освен това сателитните снимки на севернокорейската железопътна гара Туманган на границата с Русия, придобити между октомври 2023 г. и януари 2024 г., показват безпрецедентен брой железопътни вагони от различни видове – както на тази гара, така и на гарата на руското крайморско село Хасан от другата страна на границата. Както беше отбелязано, последните нива на железопътния трафик тук са много по-високи, отколкото са били между 2019 и 2023 г.

Според авторите на изследването, в което са публикувани множество сателитни снимки на въпросните обекти, Русия активно разширява инфраструктурата на Тихорецкия склад за боеприпаси в Краснодарския край, склада за боеприпаси в Моздок и летище Егорликская в Ростовска област, което е превърнато в склад за боеприпаси, за да се съхраняват боеприпаси по-близо до фронтовата линия.

Проучването, озаглавено „Големи доставки на боеприпаси от Северна Корея за Русия„, е публикувано на уебсайта на CSIS Beyond Parallel – проект, посветен на проблемите и перспективите за обединение на двете Кореи.

CSIS е най-големият американски мозъчен тръст в областта на международните отношения и отбраната. През 2013 г. той заема първо място в световната класация на мозъчните тръстове, занимаващи се с въпросите на отбраната и националната сигурност.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Оставиха в ареста рецидивиста, убил украинка в София

Съдът остави в ареста Орлин Гигов, обвиняем за убийството...

WSJ: НАТО се готви за нова роля в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

Теч на отровен газ на летището в Куала Лумпур изпрати 20 души в болница

Около 20 души на международното летище в Куала Лумпур,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg