https://www.gerb.bg/bg

Бюджетна комисия даде 110 млн. лв. за градския транспорт

Снимка; архив БГНЕС

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха да дадат от актуализацията на държавния 110 млн. лв. за градския транспорт на цялата страна. От тях 74 млн. лв. са за Столична община, 16.5 за вътрешноградския транспорт и 20 млн. лв. за селищния и междуградския транспорт. Предложението направи бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев. Народните представители гласуваха с 18 гласа „за“, без против и въздържали се.

Междувременно депутатите си удължиха работното време, докато не приемат цялата актуализация на държавния бюджет. Малко преди това председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански предложи на колегите си да работят до 21 ч. и докъдето стигнат, а на следващия ден да продължат от 9 ч., но законотворците не одобриха неговото предложение.

По един милион пътувания дневно се извършват в София. Нашата задача е да увеличаваме интереса и делът на хората, които го използват. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на участието си в Комисията по бюджет и финанси в парламента за приемането на актуализацията на бюджета.

По думите ѝ факт е, че една от основните причини за разглеждане на актуализация на държавния бюджет е високата инфлация, причинена най-вече от драматично нарасналите цени на горивата и електроенергията. Няма как тежката криза да се отразява на всички и да не се отрази на всички обществени услуги, които градският транспорт предлага, посочи Фандъкова.

Тя призова в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени допълнителни средства за градския транспорт поради две причини: заради отражението от ковид кризата и рязкото повишение на цените на електричеството и природния газ.

В периода 2016-2019 г. системата на градския транспорт бележи значителен ръст в използването и съответно в приходите на общината.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев не се съгласи с казаното от Фандъкова и запита как другите общини в България са се справили, а само Столична община не е успяла? Василев запита Фандъкова дали всяка година ще се повтаря искането на столична община държавата да дава 150 млн. лв. за градския транспорт.

Фандъкова му отговори, че както той (Асен Василев – б.р.) не може да гарантира каква ще е инфлацията и дали ще има реформи, така и тя не знае дали ще има криза на цената на горивата и повишаване на цената на тока. Обмисля се нова тарифна политика, но не за увеличаване на цената на билета, а чрез други мерки, с които да се увеличи потокът на пътници в столичния градски транспорт.

Други депутати от „Продължаваме промяната“ пък я нападнаха нея и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, че са членове и обвързани с ГЕРБ.

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха средства за персонала на Национална служба за охрана с 2 млн. лв., а на персонала областната администрация възнагражденията да бъдат увеличени след структурни промени.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Илияна Йотова: Уморихме се от договорки по манастири и от сглобки

Изключително нестабилна е ситуацията в страната, заяви преди връчването...

Задържаха пиян мъж за агресия към полицаи в Пловдив

33-годишен мъж е задържан за проявена агресия срещу служители...

Летни бури засегнаха Западните Балкани

Фронтът се насочва към България

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg