https://www.gerb.bg/bg

Броят на загиналите от внезапните наводнения в индийските Хималаи се покачи до 74

Снимка: архив EPA

Броят на загиналите след внезапните наводнения в индийските Хималаи днес се покачи до 74, като 101 души все още са в неизвестност, съобщава „Ройтерс“.

Миналата седмица след проливните дъждове в североизточния щат на Индия Сиким езерото Лонак преля и наводни околни речни долини, повреди язовир и причини разрушения в няколко села и град Рангпо, който се намира на около 50 км южно от столицата на щата Гангток.

Главният секретар на Сиким Виджай Бхушан Патак каза пред Ройтерс, че спасителите са открили 25 тела в щата. Освен това са открити телата на осем войници в съседния щат Западен Бенгал, който се намира надолу по течението. По думите му 101 души все още са в неизвестност. Според изявление на министерството на отбраната 14 военнослужещи са сред изчезналите.

Търсенето на оцелели беше затруднено от лошо време, повредените пътища и засегнатите линии за комуникация, а жителите на региона се опитват да разчистят тинята и отломките. Това е едно от най-лошите бедствия в индийските Хималаи от повече от 50 години. През октомври 1968 г. около 1000 души в щата са загинали при наводнения.

Парвин Шама, висшият областен служител на Джалпайгури в Западен Бенгал, каза, че 41 тела са открити в областта.

Сиким е с население от 650 000 души и се намира в планините между Непал, Бутан и Китай. В щата е паднал 101 мм дъжд през първите пет дни на октомври, което е повече от два пъти нормалното ниво.

Мукеш Кумар, 43-годишен работник, който е мигрирал в Рангпо, описва как той и съседите му са имали едва 10 минути да избягат, преди внезапното наводнение. „Ако не бяхме тръгнали още две минути, можеше да се удавим„, разказа той.

Жителите заявиха пред „Ройтерс“, че повечето хора, чиито жилища са били на приземния етаж, вероятно е нямало да оцелеят. 45-годишният Байджу Шарма, който ръководи бизнес с мебели, коментира, че къщата на негов съсед е била напълно затрупана.

Правителствени служители съобщиха, че около 2000 туристи, които са били в откъснатите райони на северен Сиким, са в безопасност. Държавните власти и армията са им предоставили храна и средства за комуникация, за да се свържат със семействата си.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Национален сбор“ води на изборите във Франция, според exit poll

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен...

Главчев се надява да има редовно правителство с първия мандат

Това обаче зависи от партиите в Народното събрание

Мъж попадна в ареста за принуда и закана за убийство в Старозагорско

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за...

Иван Демерджиев си самоназначил барети за охрана

В продължение на 40 дни бившият служебен вътрешен министър...

Кремъл остана безмълвен след дебата Байдън – Тръмп

Русия няма коментар относно президентския дебат в САЩ между...

Съдът оправда Камен Донев по делото за обида към директора на Народния театър

Софийският районен съд (СРС) оправда актьора Камен Донев по...

Борисов не знае защо Радев е отказал топлината на камината в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg