https://www.gerb.bg/bg

Броят на сериозните киберинциденти скочил над 10 пъти само за 3 години

Броят на сериозните киберинциденти в органите на ЕС се е увеличил над десет пъти в периода между 2018 г. и 2021 г. Това установи доклад на Европейската сметна палата. Работата от разстояние предоставя значително по-голям брой потенциални точки за достъп за извършителите на такива атаки. Сериозните инциденти често се причиняват от сложни кибератаки, които обикновено са свързани с използването на нови методи и технологии, а разследването им и възстановяването след тях могат да отнемат седмици или месеци. Те посочват като пример, кибератаката срещу Европейската агенция по лекарствата, която причини изтичане и манипулиране на чувствителни данни по начин, целящ да подкопае доверието във ваксините.

Основната констатация на одиторите е, че институциите, органите и агенциите на ЕС невинаги са добре защитени срещу киберзаплахи. Те нямат единен подход в областта на киберсигурността, невинаги прилагат основни механизми за контрол и ключови добри практики в областта на киберсигурността, нито предоставят систематично обучения по киберсигурност. Размерът на отделените за киберсигурност ресурси варира значително, като някои органи на ЕС са имали много по-ниски разходи в сравнение с други подобни организации.

Според тях, кадрите не са достатъчно подготвени, тъй като нивото на подготвеност в различните институции е различно. В тази връзка одиторите препоръчват да се въведат обвързващи правила за киберсигурност и да се увеличат ресурсите, предоставени на Екипа за незабавно реагиране при компютърни инциденти за институциите, органите и агенциите на ЕС (CERT-EU). Те посочват още, че Европейската комисия следва също да насърчава по-близкото сътрудничество между органите на ЕС, а CERT-EU и Агенцията на Европейския съюз да се фокусират повече върху институциите на ЕС с по-малко опит в управлението на киберсигурността.

Одиторите посочват, че несподелянето на информация също представлява недостатък — например, не всички органи на ЕС докладват навреме относно съществуващите уязвимости или сериозните киберинциденти, които са ги засегнали и могат да засегнат и други институции

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

„Военно разузнаване“ сезира прокуратурата, ДАНС и ГДБОП заради Стоян Михалев

Служба "Военно разузнаване" сезира прокуратурата, ДАНС и ГДБОП след...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

Южна Корея отхвърли „успешният тест“ на КНДР, показа кадри на експлодираща ракета

Южнокорейските военни пуснаха в петък видеозапис, който според тях...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg