https://www.gerb.bg/bg

Британците гласуват за парламент (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/ROBERT PERRY

Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори.

Припомняме, че в края на май премиерът Риши Сунак обяви намерението си да проведе общи избори на 4 юли. Решението беше изненада.

Предишният парламент заседава от декември 2019 г., следователно премиерът имаше време до декември и не се очакваше вотът да се обяви по-рано.

Най-късно следващите избори законно биха могли да се проведат на 28 януари 2025 г., но Сунак има правомощието да свика такива и по-рано.

За да проведе избори, министър-председателят трябва първо да поиска от краля да разпусне парламента. Вотът обикновено се провежда 25 дни по-късно.

Британският парламент се избира за пет години и мнозинството изисква една партия да спечели 326 места от 650.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 07:00 до 22:00 часа местно време. Първите предварителни резултати се очакват около 23:30, а публикуването на актуализирани данни се очаква между 03:00 и 05:00 часа.

Лидерът на победилата партия ще отиде в Бъкингамския дворец в петък сутринта, за да съобщи на крал Чарлз III, че е готов да състави правителство.

Проучванията преди изборите са изключително неблагоприятни за консерваторите: според няколко медии, които са събрали проучвания на различни социологически проучвания, лейбъристите биха могли да получат около 40% от гласовете, консерваторите около 20% и „Реформирай Обединеното кралство“ около 16 процента.

Експертите от Survation твърдят, че лейбъристите ще спечелят с огромна разлика. Според последното им проучване, предвид настоящите правила за разпределение на изборите, Лейбъристката партия може да спечели 484 от 650 места (около 75% от местата). При този сценарий Консервативната партия ще спечели само 64 места (около 10%), което може да е най-лошият резултат в тяхната история.

Така партията „Реформирай Обединеното кралство“, ръководена от Найджъл Фараж, може при благоприятни обстоятелства да заобиколи консерваторите на изборите и да стане втората по значимост политическа партия в страната. Основно партията на Фараж се фокусира върху въпроса за имиграцията и продължаването на Брекзит.

Промени обаче се очакват от Шотландия и Северна Ирландия. Шотландската национална партия (SNP), която преживява вътрешна криза, може да загуби някои места в британския парламент, отстъпвайки ги на лейбъристите. В същото време за първи път в историята лявата националистическа партия Шин Фейн може да спечели мнозинството от местата в парламента в Северна Ирландия. Партията се придържа към политиката на „въздържание“, което означава, че ако спечели, де факто няма да заеме местата си.

Предизборните проучвания в Уелс не предвиждат радикални промени.

Според британските избиратели най-важните въпроси в кралството в момента са икономическата ситуация (около 52%), здравната ситуация (50%) и въпросът за имиграцията и убежището (40%). В същото време британските медии отбелязват, че в предизборните си обещания и лейбъристите, и консерваторите не обръщат нужното внимание на основните проблеми на страната.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър обещава да реформира няколко индустрии, включително Националната здравна служба, и да повиши данъците, за да инвестира в тези индустрии. Лидерът на консерваторите премиерът Риши Сунак обещава да намали данъците и да ограничи миграцията.

Позициите на двете страни по отношение на конфликта в Украйна не са много различни: Сунак обеща да бъде на страната на Украйна „каквото и да стане“, а Стармър многократно повтаря, че подкрепата му за Киев е „желязна“. “ В манифеста на Лейбъристката партия се казва, че е готова да работи с украинските власти за „дипломатическа изолация на Русия и увеличаване на индустриалното производство“. Лейбъристите също са готови да работят за „създаване на път към членството на Украйна в НАТО“.

Фараж заяви в края на юни в интервю, че Русия и Украйна трябва да се опитат да организират преговорния процес, като прибягват до услугите на посредници. Той разкритикува разширяването на НАТО на изток и отбеляза, че Украйна според него в бъдеще трябва да служи като буферна държава между Русия и Запада.

Политическите проблеми за Консервативната партия започнаха в края на 2021 г., когато стана известно, че тогавашният премиер Борис Джонсън присъства на партита, които се състояха по време на строгия локдаун заради коронавируса COVID-19. Последвалите скандали доведоха до неговата оставка и управлението на Лиз Тръс като министър-председател през септември 2022 г.

Тя обаче не успя да се справи и Сунак пое тази позиция през октомври. Консервативната партия е на власт в Обединеното кралство от около 14 години.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Един мигрант е в тежко състояние след катастрофата край Ямбол

Един от мигрантите, пътувал в джипа, който катастрофира край...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Лека кола и тир се удариха челно на пътя Лом – Козлодуй

Лек автомобил и тир се удариха челно край монтанското...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Йенс Столтенберг, НАТО: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg