https://www.gerb.bg/bg

Брендо няма да бъде наказан, че се е укрил

Снимка: архив БГНЕС

Брендо няма да получи допълнително наказание, защото преди години се укри и не изтърпя присъдите си. Това каза в ефира на bTV адвокат Марин Марковски. Влязлата в сила присъда на една държава не може да бъде отменена, категоричен беше Марковски. „Един съдебен акт, независимо на коя държава не, е нещо много сериозно и трябва да бъде изпълнен, защото иначе се подриват основите на правосъдието„, смята адвокатът.

Нашето наказателно право няма допълнителна присъда за това, че не е отишъл да търпи вече издадена присъда. Може би законодателят е преценил, че дори и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе„, коментира още Марин Марковски.

Марковски смята, че е логично да го изпратят в нашата страна, защото тя първа е искала екстрадицията му. Най-тежка е присъдата на Брендо в Италия – 20 години. „63-а година сме подписали консулска конвенция„, отбелязва юристът. Така че нашите служби в Украйна трябва да му окажат помощ, като консулът ни там му осигури поне защитник.

Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит, той има тежки присъди, ако е жив и здрав да ги излежи, ще излезе от затвора на около 90 години„, каза още Марин Марковски.

В студиото на Нова телевизия пък адвокат Людмил Рангелов пък допусна, че Евелин Банев ще получи отделно присъда в Украйна – за пребиваване с фалшиви документи за самоличност и за търговия и държане на марихуана. Това означава първо той да излежи присъдата си в Украйна, след което да тръгне процедурата по екстрадиция. Решение на Украйна ще бъде искането на коя от държавите ще удовлетвори – България, Румъния или Италия.

Условията по конвенцията за екстрадиция са обтекаеми, обясни Рангелов – от една страна тежест има времето на подаване на искането, от друга, самата конвенция придава най-голяма тежест на големите на присъдата. В този смисъл – ако България първа е подала искане има предимство, но предимство има и Италия, където Брендо е осъден на най-много години.

Според Рангелов обаче дори и да бъде предоставен на България, Брендо ще трябва да излежи най-тежкото наказание – срокът затвор, който му е присъден от италиански съд.

Людмил Рангелов не коментира защо Брендо е избрал Украйна, за да се укрива. Адвокатът е изненадан леко от това решение, тъй като хора, укриващи се от присъда и особено тези с финансови възможности, избират обикновено страни, в които Интерпол не е силен. Не е изключение бягството от правосъдието и укриването, има много такива случаи, обясни Рангелов.

Припомняме, че освен в България Евелин Банев има присъди за наркотрафик в Италия, 20 години, и в Румъния от 10 години и половина. Заради това и Брендо се издирва от Интерпол. Брендо бе арестуван в Италия, но властите се съгласиха да го предоставят периодично за делото у нас, по време на което и той изчезна.

Не е ясно на коя от страните, които сега ще изискват Брендо за излежаване на присъда, ще откликне Украйна, тъй като може да се предполага, че както Италия, така и Румъния ще подадат искания.

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна издаваната от България Европейска заповед за арест.

Още в края на 2018 г. от Антикорупционната комисия внесоха иск в съда за 23 млн. лв. срещу Банев и членове на семейството му. Няма яснота докъде е стигнал искът.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Колумбийските власти арестуваха престъпник, издирван от Венецуела и Чили

Колумбийската полиция арестува един от основателите на Tren de...

С четири оръжия е стреляно в „Модерно предградие“, задържаните са трима

В близост до местопрестъплението е захвърлен незаконен пистолет - газов, но преправен на боен, съобщи Калин Георгиев

Областния съвет на ДСП в Силистра застава зад Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Силистра е подписал декларация,...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg