https://www.gerb.bg/bg

Божанов: Кибератаката срещу „Български пощи” има връзка с войната в Украйна

Кибератаката срещу „Български пощи“ има връзка с войната в Украйна. Утре ще се проведе извънреден съвет по киберсигурност. На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции. Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в ефира на Нова телевизия.

В „Български пощи“ нивото на киберсигурност е отчайващо. Причините са няколко – недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството, заяви Божанов.

Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои руски хакер или обратното руско IP , а зад него да е севернокорейски хакер“, обясни той. И допълни, че още няколко институции са били обект на хакерска атака.

„Държавна агенция за бежанците също е била атакувана. Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното управление нито от ДАНС. Ще променим това нещо“, увери той.

Темата също коментира и Васил Величков, съветник по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова. Той обясни, че няма ясни индикации, че при хакерската атака спрямо „Българските пощи“ са източени лични данни, тъй като до този момент не е поискан откуп за отключване на криптирани данни.

По думите му „Български пощи“ разполагат с много базова система за защита – обикновен антивирусен софтуер, като на сървърите такъв даже и такъв не е бил инсталиран. Но и да е имало такъв, той би бил блокиран от атаката.

Величков успокои обаче, че в пощите обаче няма чак толкова чувствителни лични данни, както например в НАП.

Припомняме, че през юли месец 2019 г. вследствие на хакерска атака спрямо НАП изтекоха личните данни на милиони българи. По случая обвинение получиха двама служители на частната фирма ТАД, както и нейният собственик, но до този момент развитие няма. Тогава стана ясно, че системите за защита на НАП е на изключително ниско ниво и лесно може да бъде разбита – както и много от другите публични институции.

„В крайна сметка това е нивото в голяма част от публичния сектор“, посочи Васил Величков. Според нето с години е пренебрегвано положението със сигурността и опазването на личните данни.

Още януари месец е бил направен анализ на състоянието и е била идентифицирана нуждата от голям проект за модернизация и за дигитализация на „Български пощи“ и включително за подновяване и освежаване на част от клоновата мрежа. Това нещо е нямало как да се случи за един или два месеца. След като бъде осигурено финансирането процесът би отнел от 6 месеца до 1 година, за да се проведат обществени поръчки и след това до 2 години да бъдат изпълнени те.

Сега на нас ни се налага да ги реанимираме от будна кома и евентуално не просто да бъдат върнати в старото си състояние, а да бъдат превърнати в нещо, което наистина обслужва гражданите“, каза още Васил Величков.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Лошо“: Русия скептична за избраните за постовете на върха в ЕС

Перспективите за връзките между ЕС и Русия са лоши,...

Марк Рюте е против съвместното финансиране на отбранителни проекти от ЕС

Лидерите от срещата на върха на ЕС са разкритикували...

Пашата: Никога не съм бил плейбой. Печеля жените с отношение (ВИДЕО)

Никога не съм бил плейбой, аз съм здраво стъпил...

Михаил Константинов: ГЕРБ, ДПС и ИТН са длъжни да направят кабинет

Има три партии, които нямат идеологически различия - ГЕРБ,...

Русия: С новата военна помощ САЩ удължават войната

Вероятно лейбъристите ще спечелят убедително

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg