https://www.gerb.bg/bg

Близо 80 млн. лв. спестили „Автомагистрали“ с плетените аванси за АМ „Хемус“

Близо 79 500 000 лева е реализираната към този момент икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 на АМ „Хемус“ към стойностите им в периода на плащане на авансите. Това заявяват в своя позиция от „Автомагистрали“ ЕАД.

Те посочват, че с това решение гарантират финансово обезпечаване на изпълнението на автомагистралата със замразяване на единичните цени, което води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб.

С платените аванси цените за „Автомагистрали“ ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация, посочват от дружеството и допълват, че по този начин се гарантира производство на количества основни материали, което е задължително предвид огромните обеми за обезпечаване на изпълнението на участъците в срок и гарантира ритмичните им доставки.

От „Автомагистрали“ поясняват, че АМ „Хемус“ минава по изцяло ново трасе, което води до акумулиране на значителни първоначални разходи по организация, мобилизация, изграждане на приобектови селища и сериозна мрежа от временни пътища.

С решението се гарантира и изграждане на производствени полигони, площадки, асфалтови бази, бетонови възли и други.архитекти

От дружеството подчертават, че отчуждаването на терени за изграждане на трасетата са в компетенциите на МРРБ и Пътната агенция, а разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

От „Автомагистрали“ дават и пример за това какви количества основни материали са необходими за изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъци от 4 до 6:

  • Инертните материали са близо 10 млн. куб. метра, разпределени съответно 2 500 000 за участък 4; 3 300 000 за участък 5 и за участък 6 – 4 млн. куб.м.
  • Бетон – близо 100 хил. куб.м., разпределени по участъци от 4 до 6, както следва – 22 хил. куб.м., 39 хил. куб.м. и 35 хил. куб. м.
  • Асфалтови работи, необходими за тези участъци – над 1 млн. тона. Съответно 340 хил. тона за участък 4; 280 хил. тона за участък 5 и над 420 хил. тона за участък 6
  • Армировка – 2 500 тона за участък 4; 4 хил. тона за участък 5 и близо 5 хил. тона за участък 6
  • Основни пластове настилка – за цялото трасе в участъци от 4 до 6 са необходими близо 950 хил куб. метра или близо 300 хил. за участък 4, за участък 5 – 250 хил. и за участък 6 – близо 400 хил. куб. м
  • Близо 900 бр. масивни, бетонни и стоманобетонни конструкции – 169 бр. за участък 4, а за участъци 5 и 6, съответно 343 и 372 бр.
  • Ограничителни системи – общо над 370 хил.м. съответно разпределени за участък 4 – 118 хил. метра, за участък 5 – 109 хил. метра и за участък 6 – 146 хил. метра.

Относно дадените авансови плащания за свлачища от дружеството заявяват, че за тридесет и девет от тях се чакат процедури за отстраняване на явна фактическа грешка, а за десет – разрешително за строеж. Стартирането на изпълнението им се бави заради провеждането на процедури по избор на надзор, което е в ангажиментите на АПИ.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Болсонару е обвинен за недекларирани подаръци в Бразилия

Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения в четвъртък на...

Световните цени на храните се стабилизираха

Световният индекс на цените на храните на ООН се...

Великобритания се събужда с нова власт и нови победители

Действащият министър-председател Риши Сунак призна победата на Лейбъристите на...

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар в Габрово

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар...

Изграждат тренажорен комплекс за самолетите F-16 на летище Граф Игнатиево

Стартира изграждането на тренажорен комплекс за самолетите F-16 Block...

Русия: Политиката на НАТО спрямо Украйна е обречена на провал

Политиката, която страните от НАТО провеждат спрямо Украйна, е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg