https://www.gerb.bg/bg

Белгия иска Израел да отпадне от „Евровизия“ заради Газа

Снимка: GettyImages

Двама белгийски министри призоваха за изключване на Израел от конкурса за песен „Евровизия“, докато войната в Газа продължава, предава „Ройтерс“.

Противоречията около конфликта засегнаха различни културни събития , като организаторът Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) се противопостави на призивите на някои артисти и активисти Израел да бъде отстранен от годишния песенен конкурс на Европа на 7-11 май.

Белгийският френскоговорящ министър на културата Бенедикт Линар и неговият фламандски колега Бенджамин Дале добавиха своите гласове.

„Точно както Русия беше изключена от състезанията и „Евровизия“ след нахлуването й в Украйна, Израел трябва да бъде изключен, докато не сложи край на грубите си нарушения на международното право, които причиняват хиляди жертви, особено деца„, каза Линард в X.

Нямаше отговор от страна на EBU или от Израел, който твърди, че е жертва на клеветническа кампания за стремежа си да изкорени бойците на „Хамас“ от палестинския анклав.

Линард каза пред парламента в сряда, че ще поиска от френскоезичната обществена телевизия RTBF, която организира участието на Белгия в „Евровизия“, да изрази опасенията пред EBU.

Дале каза, че израелската забрана би била подходяща, докато толкова много палестински цивилни страдат, се казва в доклад на фламандската телевизия VRT.

Израел вече се съгласи да преразгледа текста на потенциалното си участие в конкурса за песни, след като EBU се противопостави на лирики, които изглежда споменават атаката на „Хамас“ от 7 октомври.

Водещото израелско представяне е „October Rain“, балада, изпята от солистката Идън Голан. Песента включваше  текстове като: „Няма вече въздух за дишане“ и „Всички те бяха добри деца, всяко едно от тях“ – очевидни препратки към жертвите на убийствата и отвличанията на „Хамас“, които предизвикаха войната.

„Евровизия“, която ще се проведе тази година в шведския град Малмьо, се счита за неполитическо събитие и може да дисквалифицира участници, за които се смята, че са нарушили това правило.

Русия трябваше да участва в конкурса за песен на „Евровизия“ през 2022 г. в Торино , Италия. Въпреки това, поради руската инвазия в Украйна, EBU изключи Русия от участие. Първоначално Русия трябваше да участва във втората половина на първия полуфинал на 10 май 2022 г.

На 25 февруари 2022 г. EBU обяви, че Русия няма да се участва в състезанието, заявявайки, че „в светлината на безпрецедентната криза в Украйна, включването на руско участие в тазгодишното състезание би опорочило състезанието„. На следващия ден всички членове на EBU от Русия, включително VGTRK и Channel One , обявиха оттеглянето си от съюза; самото EBU обаче все още не е получило потвърждение. На 1 март следващо изявление от EBU обяви, че е отстранило руските членове от своите управленски структури.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Си пред Дуда: Търгуваме с Русия, а вие ни очерняте

Пекин се противопоставя на това "нормалната търговия" между Русия и...

Европрокуратурата обвини български млекопроизводител за измама с евросредства

Европейската прокуратура повдигна обвинение на български млекопроизводител, получил средства...

Двама загинали при стрелба в заведение за бързо хранене в Далас

Стрелецът е идентифициран, но все още се издирва

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Франция гласува за парламент

Франция в събота и неделя провежда предсрочни парламентарни избори,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg