https://www.gerb.bg/bg

БДЖ поело по неправилния коловоз, констатира служебният кабинет

Снимка: БГНЕС

Счетоводен трик. Така определи отчетената печалба на „БДЖ Холдинг“ от предишния транспортен министър Николай Събев служебният заместник-министър във ведомството Красимир Папукчийски.

Аз бих го разгледал като счетоводен трик. Реалните индикатори, които са дали положителна финансова печалба на дружеството, са генерирани от няколко пера. Първото е спечеленото дело с Първа инвестиционна банка в размер на 11 милиона, 8 милиона са от средствата, които са дължими от НКЖИ, 13 милиона са допълнителни средства от държавата за компенсиране за електроенергията и 2 милиона имат от услугите за превоз на бежанците. Тоест, само ако сборуваме тези четири елемента, сумата не би трябвало да е дори 21 милиона, а тя надхвърля 30 и няколко милиона„, отговори на въпрос на News.bg Папукчийски, който даде пресконференция, посветена на състоянието на българските железници.

Не можем да говорим за никаква печалба в БДЖ. Напротив – говорим за влошаване на услугата, намаляване на клиентите. Основната ни цел е да върнем пътниците на нивата, които помним преди години. И не само това – да подобрим услугата„, представи приоритетите си той.

А що се отнася до нивото на пътникопотока – той все още не достигал дори нивата от 2019 година. Освен това – има проблем с локомотивния състав. „Около 530 вагона са нужни, за да обезпечат трафика, а толкова няма. Затова виждаме пълни влакове. Има и случаи, в които един влак има само един вагон, а това са 98 места.“

Сериозен е проблемът с поддръжката на новозакупените локомотиви „Сименс“, много от които не са в движение поради нужда от ремонт на ходовата част, която не влиза в гаранцията по договора.

Изключително тревожно е състоянието. Миналата година се радвахме на новите влакове, но се оказва, че седем, а и осмият е на път на бъде спрян от движение. Поради това, че договорът за ремонт не е контролиран от представителите на дружеството„, посочи заместник-министърът.

Като цяло обобщението на новата служебна власт е – „изключително лошо състояние на БДЖ„. Сумирано като часове например влакове не са се движели 12 дни, даде нагледен пример Папукчийски. Разпоредена е и незабавна проверка на ремонта на подвижния състав, ще се работи и за подобряване на хигиената във вагоните. В лошо състояние били и служебните помещения за служителите.

Припомняме, че при предишното правителство бе стартирана процедурата по обединяване на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД в „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД и неговото преименуване на „Национална компания БДЖ“ ЕАД. Заявката бе новото дружество да оптимизира бизнес и оперативните процеси чрез цялостна реорганизация на оперативното планиране, управление и контрол на движението на пътническите и товарни влакове.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

В Гърция арестуваха седем души за палежи срещу израелски хотел и синагога в Атина

Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка...

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Даниел Митов зове „колегите“ за подкрепа за кабинет

Санкциите по Магнитски не са държавен въпрос

Червено ниво за тероризъм до вторник в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че червеното...

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

Нико Тупарев излезе от ареста (СНИМКИ)

Софийска градска прокуратура е внесла в СГС искане продуцента...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg