https://www.gerb.bg/bg

Австралия проучва Агенцията за палестинците

Снимка: (архив) EPA

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе каза в неделя, че неговото правителство проучва твърденията, че служители на Агенцията на ООН за палестинските бежанци са участвали в атаките на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври. Австралия спря финансирането на хуманитарната агенция миналия месец, съобщава „Ройтерс“.

Австралия е една от страните, които спряха финансирането на критичния източник на подкрепа в Газа, след израелски твърдения за съучастие на служителите на ООН с „Хамас“.

Неговото правителство иска да се увери, че обвиненията са напълно проучени, така че цялото финансиране да отива за целта, за която е дадено.

Премиерът добави, че не иска хора буквално да гладуват в Газа и единствената организация, която може да осигури тази подкрепа там, е агенцията.

Припомняме, че в края на миналия месец Великобритания, Германия, Италия, Холандия, Швейцария и Финландия се присъединиха към Съединените щати, Австралия и Канада в спирането на финансирането на хуманитарната агенция. Норвегия обаче предупреди за последствията от спирането на парите.

Агенцията е започнала разследване на няколко служители и е прекъснала връзките си с тези хора, каза тя.

Агенцията заяви в четвъртък, че най-вероятно ще бъде принудена да прекрати операциите си в Близкия изток, включително в Газа, до края на месеца, ако финансирането не се възобнови.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори призива си за прекратяване на мандата ѝ и замяната с други агенции за помощ на ООН или извън ООН.

Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток, е създадена през 1949 г. от Общото събрание на ООН след войната около основаването на Израел като еврейска държава, когато 700 000 палестинци избягаха или бяха прогонени от домовете си .

В нея работят 30 000 палестинци, за да обслужват гражданските и хуманитарните нужди на 5,9 милиона потомци на тези бежанци – в Ивицата Газа, на Западния бряг и в огромни лагери в съседни арабски страни.

Здравните власти в Газа, които не правят разлика между екстремисти и цивилни в преброяването си, твърдят, че вече повече от 27 000 палестинци са загинали от началото на войната.

Израел започна войната си срещу Хамас след нападението на 7 октомври от бойци на Хамас, които убиха 1200 души и взеха 253 души за заложници в Газа, повече от 100 от които все още са пленници, според израелските данни.

Въпреки че Израел съсредоточава натиска си на юг, жителите и бунтовниците казаха, че боевете продължават в град Газа.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Срив в системата блокира издаването на застраховки „Гражданска отговорност“

Срив в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

Съветник на върховния лидер на Иран предупреди, че ако...

Оранжев код за бури, градушки и мълнии в Северозападна България

За днес НИМХ издаде оранжев код за бури, градушки...

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

Байдън: Съдебното решение за имунитета на Тръмп подкопава върховенството на закона

Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg