https://www.gerb.bg/bg

AUKUS – най-мащабното многостранно партньорство от 60 години насам

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Австралия и Обединеното кралство Антъни Албанезе и Риши Сунак обявиха в понеделник, че Австралия ще закупи ядрени атакуващи подводници от САЩ, за да модернизира своя флот на фона на нарастващата загриженост относно влиянието на Китай в Индо-Тихия океан, съобщи АП.

Албанезе каза, че споразумението „представлява най-голямата единична инвестиция в отбранителната способност на Австралия в цялата ни история„. 

Това е и първият път от 65 години, когато САЩ споделят своята технология за ядрено задвижване, каза той.

Сунак нарече AUKUS „най-значимото многостранно отбранително партньорство от поколения насам„. Той каза, че Обединеното кралство също ще сподели 60-годишния си опит в управлението на своя собствен подводен флот с австралийски инженери, „за да могат да изградят свой собствен флот“.

Тримата приветстваха 18-месечно ядрено партньорство, дадено на акронима AUKUS – за Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Партньорството, обявено през 2021 г., дава възможност на Австралия да получи достъп до ядрени подводници, които са по-скрити и по-способни от корабите с конвенционално захранване, като противовес на военното натрупване на Китай.

Байдън, който изглежда чувствителен към напрежението с Китай и неговите критики към сделката, подчерта, че подводниците са „с атомни двигатели, а не са ядрени оръжия“.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Австралия ще закупи три ядрени подводници от клас „Вирджиния“ „с опция за закупуване на още две“ от Вашингтон. Това съобщи съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан. 

Съливан обясни, че тристранната среща САЩ-Обединеното кралство-Австралия ще изложи „многофазен процес, който започва през следващите няколко години“.

Обучението на австралийските моряци, инженери, техници и друг персонал ще започне незабавно.

През 2020-те години ще има „редовно ротационно разполагане на американски и британски подводници в Австралия„, а през 2030-те ще има доставка на гореспоменатите подводници от САЩ до Австралия, отбеляза Съливан.

Последната фаза ще бъде фактическото разполагане на нова ядрена подводница с конвенционално въоръжение„, сподели американският представител.

Китай представлява „системно предизвикателство за световния ред„, каза британският премиер Риши Сунак в интервю за NBC News в неделя от Калифорния, където се срещна с австралийския си колега Антъни Албанезе ден преди пристигането на Байдън.

Откакто AUKUS стартира, Пекин многократно обвинява триото, че възприемат „манталитет на Студената война„, който рискува по-голяма ескалация.

Участието на Австралия в AUKUS предизвика кратък, но разгорещен спор с Франция, след като Канбера се оттегли от по-ранна сделка за замяна на остарелия си флот от дизелови подводници с неядрени френски кораби на стойност 66 милиарда долара.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Десетки хиляди участваха на гей парада в Париж (СНИМКИ)

Десетки хиляди участваха в гей парада във френската столица...

Украйна отново атакува Крим

Не се разкриват допълнителни подробности

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg