https://www.gerb.bg/bg

Асоциации и земеделци притеснени от премахването на регулациите за ГМО

Снимка: БГНЕС

Асоциации и земеделци изразиха притеснение от евентуалното премахването на регулациите за ГМО. Опасенията има бяха породени от предстоящите гласувания в Съвета на министрите и в Комисията по земеделие на Европейския парламент по предложението на ЕК за дерегулиране на ГМО растения, произведени с „нови геномни техники“ (НГТ).

Директорът на Научно-изследователски и технологичен център по земеделие „Плантис“ Ивелин Желязков заяви, че с приемането на новия регламент се отваря вратичка за навлизане на не съвсем нормални продукти. Според него трябва да има по-прецизни методи за контрол.

Доц. Веселин Дочев от Земеделски институт – Шумен посочи, че при сегашното отглеждане на култури се злоупотребява с торове, препарати и пестициди. Имаме инструменти да отреагираме. Ако подобрим качеството на почвата ще се засили имунитета на растенията и няма да имаме нужди от привнесени технологии, които са опасни за нашето здраве, подчерта той.

Председателят на кооперация „Хранкооп – София“ Николай Генов изтъкна, че хората искат качествена храна, българска храна и повече български производители.

Според Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“ и Фондация за околна среда и земеделие, генните модификации са вредни и опасни. Тя бе категорична, че няма да се разшири биологичното производство след приемането на регламента. Не може министрите на земеделието и на околната среда и водите с лека ръка да решат да подкрепят това без широк обществен дебат, поясни тя.

Думата взе и бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той подчерта, че България има стриктно законодателство по отношение на забраната за отглеждане на ГМО. По думите му обаче с приемането на регламента на ЕК то ще бъде девалвирано и ще ощети българския интерес. Според него новите геномни техники могат да породят проблеми с биоразнообразието. Притеснително е заиграването с еволюцията и естествения подбор. С влизането на този регламент на етикетите на храните няма да пише, че са използвани нови геномни техники няма да има проследяемост, каза още Сандов.

Д-р инж. Светла Николова, сдружение АГРОЛИНК заяви, че има заплаха за всички по веригата – земеделските производители, потребителите. Поставя се каруцата пред коня. Не може да се предлага нещо, което не е тествано. Интересите на шепа мултинационални компании не са интересите на гражданите на ЕС, поясни тя. Според нея с този регламент българските земеделци ще бъдат силно ударени. Никой няма да иска да купува ГМО. Ако се приеме регламента, няма да има биологично земеделие, всичко ще бъде замърсено, каза още Николова.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Младежкото ДПС призовава за единство и подкрепа на Ахмед Доган

Младежкото ДПС заяви в официалната си фейсбук страница, че...

Хамас готов на споразумение с Израел

Хамас е приел американско предложение за започване на преговори...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Губернаторът на Масачузетс зове Байдън да се откаже

В открита петиция се намеква за нов кандидат

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg